Украйна и проруските сепаратисти си размениха 200 пленници

Мъж слиза от автобус на проруските сепаратисти преди да бъде предаден на украинските власти

Украинските власти и проруските бунтовници в източната част на страната си размениха 200 пленници в неделя за първи път от две години.

Операцията се проведе по обед край гранично-контролно пропускателен пункт в близост до град Горловка в Донецка област в източната част на Украйна.

По информация на руската агенция РИА Новости Украйна е получила обратно 52-има пленници, държани в Донецк и още 25 в Луганск - двата центъра на сепаратистите. Те съответно са върнали на Киев 60 и 63-има души. Девет души са отказали да бъдат върнати на сепаратистите.

Автобусите със задържаните - два от сепаратистите райони и три от страна на украинските власти, бяха придружени от полиция и тежко въоръжени спецчасти, няколко линейки и от наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Червения кръст, съобщава Агенция Франс прес.

След пристигането им те са били идентифицирани от двете страни в т. нар. "сива зона" преди да се оттеглят от мястото.

Пленниците са конвоирани за идентификация в т.нар. "сива зона"

Цялата процедура по предаването и размяната беше предавана на живо във фейсбук страницата на украинския президент Володимир Зеленски.

Самоличността на разменените не се съобщава.Според публикации в украинската преса освободените от сепаратистите са главно украински войници, а също и активисти и журналисти. Двама сътрудници на украинската служба на Радио Свободна Европа - Станислав Асейев и Олег Халазюк, държани в плен от сепаратистите от 2017 г. също са сред освободените в неделя.

Сред предадените от Киев се смята, че са трима мъже, осъдени на доживотен затвор за извършване на нападение в Харков през февруари 2015 г., както и полицаи, участвали в кървавото потушаване на проевропейските протести в през 2014 г.

Последното предизвика възмущението на асоциация от семейства на жертви, които призоваха Володимир Зеленски да се откаже от размяната. Около 200 протестиращи са се събрали в събота вечер пред киевски затвор, за да се опитат да попречат на размяната. „Тази страна няма бъдеще“, пише Владимир Голоднюк, чийто 19-годишен син Устим е убит по време на протестите в Киев, след руската анексия на Крим, съобщава Агенция Франс прес.

Размяната беше договорена в началото на декември в Париж по време на срещата на върха на Нормандската четворка между президентите на Украйна Володимир Зеленски, на Русия Владимир Путин, на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Тя беше поискана от украинския президент.

Последната размяна на заложници и незаконно задържани лица беше направена преди повече от 2 години - на 27 декември 2017 г, напомня руската информационна агенция ТАСС. През септември Киев и Москва размениха 70 задържани, сред които и украинският режисьор Олег Сенцов, носител на най-високото отличие за правозащитна дейност в ЕС - наградата “Сахаров” на Европейския парламент за 2018 г.

Европейският съюз, президентите на Франция Еманюел Макрон и на Русия, както и германският канцлер Ангела Меркел и ОССЕ приветстваха размяната на затворници като стъпка към постигането на мир в Украйна - единственият военен конфликт в Европа в момента. Военните действия продължават да се водят с различна интензивност от 2014 г. насам и са отнели живота на над 13 хиляди души.