Три минути: Борисов лично се зае с Перник. “Мека сила” на Кремъл край Камчия

Бойко Борисов в Перник

Добро утро, най-важното днес:

- В Перник по празниците

- Ердоган праща войска в Либия

- 30 години от румънската революция

Днес Столичната община представя своята сензорна система за качеството на въздуха, която бе обещана от кмета Йорданка Фандъкова. Вятърът ще ни гарантира чист въздух през деня, а тук може да следите данните за замърсяването от независимата мрежа Airbg.info.

Във втория ден на Коледа премиерът Бойко Борисов отиде в Перник заедно с министри и полицейски шефове. "Икономическа полиция цялата да дойде в Перник и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано, документ по документ да се проверява”, разпореди Борисов.

Навръх Бъдни вечер премиерът изпрати полицаи в пернишкия завод “Стомана”, за да търсят “отечки”. “Не може да се твърди, че течовете от водопреносната мрежа на територията на "Стомана" са причинени от кражба на вода”, коментира по-късно кметът на Перник Станислав Владимиров. Действията продължават, вода няма. Припомням ви за разкритието на Свободна Европа още преди месец, че източването е ставало със знанието на властта.

Турция в Либия, “Северен поток 2” и търговската война

Турция ще изпрати войски в Либия, след като правителството в Триполи е отправило искане за това. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се в близките седмици това действие да бъде предложено за одобрение от парламента в Анкара.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че страната му разполага с кораб, който може да полага по дъното на Балтийско море тръби за газопровода “Северен поток 2”. Завършването на кораба ще забави с няколко месеца проекта. Преди това САЩ наложиха санкции на фирмите, участващи в строителството на руския проект, а някои от тях вече преустановиха дейност.

Вижда се краят на търговската война между САЩ и Китай. Двете страни ще подпишат първа фаза от търговско споразумение, което цели да нормализира отношенията им. Лично подписи ще положат президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин.

Камчия, Русия и един апартамент

Черноморският курортен комплекс "Камчия" да стане собственост на Руската федерация и да се превърне в "руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа". Това ще обсъди Съветът за национална сигурност в Москва. Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" е изграден след договор от 2008 г. между правителството на България и правителството на Москва.

“Опитите за сближение с Русия обаче рядко се увенчават с успех. Рано или късно добрите намерения се сблъскват с реалността. Москва има дълъг списък с искания”, припомня Димитър Бечев и обяснява защо сближаването с Москва е на практика невъзможно.

В края на годината решихме да проверим докъде е стигнала проверката за апартамента, в който живее министърът на финансите Владислав Горанов, обещана от Сотир Цацаров още в края на 2018 г. Резултатът е в една дума - “мистерия”. 13 месеца по-късно резултат няма, а Цацаров вече не е главен прокурор.

И две препоръки

Точно преди 30 години, в дните около Коледа, по улиците на Румъния се стреля. С това видео може да си припомните какво точно се случи в северната ни съседка.

“Годината е 1989 и комунизмът си отива с много кръв от тази страна. А доктор Бързаков, анестезиолог от "Пирогов", се е запътил точно натам. Организирал е заминаването на група от 50 медици, две линейки и един тир, пълен с болнични консумативи” - така започва един личен разказ за онези събития, който няма да прочетете никъде другаде. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.