МВР влезе в пернишкия завод "Стомана" в търсене на "оттечки" навръх Бъдни вечер

Бойко Борисов свика кризисния щаб за Перник във вторник следобeд

МВР влезе със строителна техника в завода "Стомана" в Перник навръх Бъдни вечер, за да търси "отечки" от водопреносната мрежа. Своеобразната акция беше в изпълнение на решенията на кризисния щаб, свикан по-рано във вторник от премиера Бойко Борисов.

"Още днес ще започне обследване на водопреносната мрежа по Клон 2, където по моментни изследвания се губят по около 90 л/сек. За целта ще се направят изкопи през 150-200 м в участъка, за да се разбере дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение", съобщи министър-председателят в профила си във Фейсбук.

Междувременно по неофициална информация на Нова телевизия полицаи и прокурори са влезли в завода "Стомана" по сигнал за кражби от водопреносната мрежа. Телевизията на братя Домусчиеви уточни единствено, че на мястото са министрите на вътрешните работи и икономиката Младен Маринов и Емил Караниколов.

Впоследствие от пресцентъра на МВР излязоха с лаконично съобщение, в което не се споменаваше за присъствие на прокурори в пернишкия завод. От вътрешното министерство припомниха, че Маринов и Николов са в "Стомана", за да наблюдават действията, обявени вече от Борисов.

"Двамата провериха създадената организация за обследване на трасето, част от което преминава през територията на "Стомана". Целта на обследването е да се установи точната локация на оттечките и дали става въпрос за авария или за нерегламентирано включване в мрежата", посочиха от МВР.

На заседанието на кризисния щаб в Министерския съвет освен Борисов присъстваха Караниколов, вицепремиерът Томислав Дончев, пернишкият кмет Станислав Владимиров и областният управител Емил Костадинов. Наред с обследването на водопровода на територията на завода, стана ясно и че ще бъдат поставени разходомери на събирателна тръба след "Врелото", на р. Кладница, на р. Матица, в участъка между Чуйпетлово и Боснек, на шахтата след ВЕЦ.

Миналата седмица от "Стомана Индъстри" отрекоха заводът да е отговорен за водната криза в града, подчертавайки, че още преди месец им е било забранено да използват вода от полупразния язовир "Студена" за производството.