Фирми вече спират работа по "Северен поток 2" заради наложените от САЩ санкции

Полагане на тръбите край брега на Германия

Тази седмица американският президент Доналд Тръмп подписа санкциите срещу компании, изграждащи газопровода "Северен поток - 2" между Русия и Германия.

Веднага след като Тръмп финално одобри мерките срещу бизнеси, участващи в проекта, базираната в Швейцария компания "Олсийс" (Allseas), занимаваща се с полагането на тръбите, обяви преустановяване на работата, съобщи БНР. В официално заявление, цитирано от ТАСС, от компанията обявиха, че ще очакват разяснение относно санкциите от американското правителство.

Санкциите са част от по-големия законопроект за американските военни разходи през идната година. Конкретните мерки срещу газопровода целят ограничаване на руското влияние в Европа. Тръбите под Балтийско море позволяват руски доставки на природен газ за Германия, като се заобикалят Украйна и Полша.

Разширението на "Северен поток" трябваше да заработи в средата на следващата година, но американските санкции поставят срока под въпрос.

Правителството на Германия изрази съжаление във връзка с новините от Белия дом и смята, че действията на САЩ представляват намеса в европейските работи. Координаторът на трансатлантическото сътрудничество към правителството в Берлин Петер Байер заяви, че федералното правителство няма да предприеме ответни мерки след санкциите на САЩ, посочва ДПА.

Говорител на ЕК разкритикува днес американските мерки, предаде "Франс прес". Той заяви, че ЕС по принцип е против налагането на санкции на европейски предприятия, извършващи законна дейност.