Там, където нощта продължава 40 дни

Това е Мурманск, най-големият град в Северния полярен кръг. Тази снимка е направена на 11 декември в 11:32 на обяд, когато слънцето приближава най-високата си точка.

Клиент се навежда към павилион за риба по време на буря в Мурманск. Всяка година от 2 декември до 11 януари руският град преживява полярната нощ.

Бившият моряк Константин със своето хъски. 52-годишният мъж казва, че обича Мурманск заради риболова и свободата на дивата шир наоколо. Но след като цял живот е живял тук, вече е "малко уморен" от тъмнината през зимата.

Местен мъж зарежда пушката си в старо срелбище в града. След 1989 г. населението на Мурманск е намаляло от 468 000 на под 292 000 хиляди души.

На 100 км източно от Мурманск може да се видят лодки, останали още от царско време. Градът е основан под името Романов на Мурман през 1916 г., когато цар Николай II търсел пристанище, което не замръзва през зимата, за да може съюзниците да изпращат на Русия военни доставки.

Няколко месеца по-късно революцията сваля царя от власт и градът е преименуван на Мурманск.

През Втората световна война градът отново става жизнено важен за СССР и западните му съюзници. През 1941 г. са отблъснати атаки от германски и финландски войски. Мурманск обаче е почти сринат от нацистките бомбардировки.

Паметникът на Альоша на върха над града е посветен на съветските войници, защитавали Мурманск през Втората световна война.

Сграда в сталински стил в центъра на Мурманск. Повечето постройки са от съветско време. Възстановяването на града след войната и откриването на военноморска база увеличават населението да почти половин милион.

Двама мъже си говорят късно през нощта във вътрешен двор. Един таксиметров шофьор ни каза, че спи когато му се спи по време на тъмните седмици - без значение дали е през деня или нощта.

Нощен клуб в центъра в събота вечер. Жените са около 54% от населението на града.

Жена чака на топло в аптеката пристигането на автобуса.

Местни жени по време на служба в църквата "Спасителя на вода".

Железопътната гара на Мурманск е постоянно оживена. Транспортирането на въглища е основна дейност в региона, докато рибарската индустрия е в застой заради санкциите срещу Русия и затегнатите митнически правила.

Мъже пият в подземен бар, където голяма бира струва около един долар.

Продавач налива 10 литра бира на мъж, който казва, че това е "за жена ми и мен през уикенда".

Паметник на моряците, загинали в мирно време. Снимката е направена по обяд.

Северното сияние се вижда над гробище в крайбрежното село Териберка.

Китайка на брега на Баренцово море. След 2014 г., когато руската рубла рязко се обезцени, китайските туристи в Мурманск рязко са се увеличили.

Строителство на хотел под светлините на прожектори. Така работниците работят и в тъмната част на деня. През 2018 г. над 64 хиляди китайски туристи са дошли в Мурманск, за да видят северното сияние. Пет години по-рано те са били само 200.

Туристите си правят снимки дори със замръзналите лодки от преди век. Когато ги попитахме защо са избрали руския север пред Норвегия или Финландия, те веднага отговориха: "Евтино е".

Добронамерено хъски по улиците на Териберка в ранен следобяд.

Съветски прихващач, превърнат в паметник. През 1990-те години руски учени изпратиха гигантско огледало в космоса, за да тестват дали е възможно да се отрази слънчевата светлина обратно към Земята, за да бъдат осветени полярни градове като Мурманск.

Лунна нощ в Териберка. Първоначалният експеримент за "изкуствена Луна" в орбита е успешен, но вторият опит се проваля. Проектът е изоставен заради огромните разходи.

Светлина има в търговските центрове по всяко време.

Мъж си проправя път в центъра на Мурманск. Повечето млади хора, с които говорихме, казаха, че не ги притеснява дългата зима. Един рецепционист в хотела ни каза: "Лятото продължава само седмица или две, а зимата е красива. Предпочитам я".