Депутатите одобриха целия пакет от мерки срещу Airbnb и Booking

Менда Стоянова

Собствениците на места за настаняване, предлагани чрез платформи като Airbnb и Booking.com, вече ще плащат патентен данък. В сряда измененията бяха приети на второ четене от Народното събрание без никакви дебати по същество преди гласуването. Те засягат местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, които вече ще плащат и допълнителен патентен данък, определен в границите от 25 до 250 лв. на стая.

Решението идва само две седмици след като със Закона за бюджета бяха прокарани поправки, които задължават всеки, който предлага такава услуга, да регистрира стаята си в националния регистър за местата за настаняване.

Инициатор на промените е председателката на бюджетната комисия в парламент Менда Стоянова.

"Това е просто една корекция на един текст за местните данъц и такси. Тя предвиждаше и тези, които дават наем досега до 20 стаи да плащат и патентен данък от 25 до 250 лв., по решение на конкретната община. Това са апартаменти и стаи под наем, които са категоризирани като апартаменти от една или две звезди, и които са регистрирани", коментира Стоянова след като решението беше прието.

До момента патентен данък плащаха малки мотели или хотели с една или две звезди. Промените означават, че всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, но не са задължени да се категоризират.