"Топли хора". Как Destructive Creation прокара парно във "Факултета"

Кадър от видеото на Destructive Creation от монтирането на радиаторите във "Факултета"

"Ние го правим заедно – те дойдоха с нас, те носеха радиаторите, те ни помагаха с всичко. Ние влизаме в къщите им, те ни пускат без никакви проблеми. Станахме си приятели." Това разказват пред Свободна Европа двама от активистите зад групата Destructive Creation ("Разрушаващо създаване") по повод най-новата си акция "Топли хора" в ромския кв. "Факултета" в София.

Групата е създадена през 2011 г. от деветима души на възраст между 17 и 21 години, които предпочитат да останат анонимни пред медиите. Описват дейността си като "предимно нелегални акции", с които променят градската среда с цел "изпращане на социални и политически послания или просто подобряване на средата в полза на хората".

Последната им идея, озаглавена "Топли хора", представлява инициатива за намаляването на пушещите комини във "Факултета". С помощта на местни жители групата инсталира котле на дърва с водна риза, закупена от OLX, към която свърза радиатори в общо осем къщи.

"Проблемът в махалата е, че във всяка една стая живее по едно семейство и във всяка една стая гори по едно кюмбе"

"Проблемът в махалата е, че във всяка една стая живее по едно семейство и във всяка една стая гори по едно кюмбе. В това кюмбе те освен дърва хвърлят каквото намерят, включително и пластмаса", обясняват пред Свободна Европа двама от Destructive Creation.

Те заменят кюмбетата с радиатори, които се захранват с вода от един котел, в който да се горят единствено дърва. По този начин вместо осем пушещи комина, остава само един. Идеята на момчетата е тази система с котелни водни ризи да се разпространи из целия квартал "Факултета" и други подобни жилищни райони, които се смятат за основен източник на замърсяване заради битово отопление.

По изчисления на Destructive Creation цената на въпросната система възлиза на 1000 лв. А от Столичната община вече са се свързали с тях и са обещали още във вторник да донесат безплатни дърва за горене в новия котел. Групата обаче е наясно, че промяната няма да дойде лесно.

"Ние смятаме, че това е един дълъг процес. Не можем да дадем гаранции, че в нашия котел няма да бъде изхвърлена някоя чашка, но смятаме, че това е едно добро начало", допълват инициаторите.

"Ние не спираме да им обясняваме, да ги слушаме, да разговаряме с тях"

Според тях е важно да има диалог с местните хора и да им се обяснява защо е вредно да се горят боклуци: "Ние не спираме да им обясняваме, да ги слушаме, да разговаряме с тях. Не виждаме друг начин за подобряване на ситуацията."

Момчетата от Destructive Creation добиха международна известност с едва втория си проект на име "В крак с времето". Те преобразиха част от Паметника на Съветската армия в София в цветовете на американски комиксови герои, с което предизвикаха възмущението на Москва.

Паметникът на Съветската армия в София през лятото на 2011 г.

Друг популярен проект на групата е от 2016 г., когато те поставиха лилава инвалидна колична на свободния постамент пред Националния стадион "Васил Левски". А през 2013 г. ремонтираха и пребоядисаха някои от пейките в градинката на църквата "Св. Седмочисленици". Социалната им дейност се разгръща и отвъд границите на София с проекти в Пловдив, Пазарджик, Варна и други.

"Ние даваме най-доброто от себе, за да може градът ни е да по-добър. Не използваме това, че сме направили нещо готино, за да кажем, че общината не го е направила преди нас. Общината се е наслушала на многознайковци, които само дават акъл. Ние идваме на място, правим ги и ако става, казваме на общината - Готово, нашият котел работи, радиаторите са топли. Елате да ги пипнете!"