Новият воден режим в Перник влиза в сила от сряда

През изминалата седмица граждани на Перник обявиха, че ако ситуацията не се подобри, ще излязат на нови протести

Новият по-тежък режим на водата в Перник влиза в сила от сряда, съобщи общинският пресцентър. Централната част на града, кметство "Изток", както и селата Големо Бучино, Люлин и Дивотино ще имат вода само по осем часа на денонощие – от 14.00 до 22.00 часа. Досегашният режим беше двуразов – по 5 часа сутрин и 5 часа вечер.

В Кладница, Драгичево, Рударци и селището "Делта хил" ще има водоснабдяване между 6.00 сутрин и 21.00 часа вечета. В по-ниската част на кв. "Цървка" водата ще бъде пускана от 5.00 до 12.00 часа, а в по-високата – от 17.00 до 22. 00 ч. Кварталите "Ралица", "Могиличе" и "Калкас" ще се радват на вода в домовете си от 05.00 до 13.00 ч., а водоподаването на Батановци, кв. "Бела вода" и селата Богданов дол, Черна гора, Ярджиловци и Лесковец ще бъде в интервала от 14.00 до 22.00 ч.

Вижте също Хронология на кризата. Как се стигна до водния режим в Перник

"Въпросът е да направим правилните разчети, колкото и да са болезнени, за да имаме вода в онези зимни месеци, в които притокът към язовир "Студена" се очаква да бъде изключително нисък", коментира кметът на града Станислав Владимиров.

Перник е с режим на водата от 18 ноември, когато властите най-накрая признаха, че нивото на язовира е критично ниско. В разгара на кризата се разбра, че част от притокът към "Студена" е бил отклоняван за нуждите на Радомир.

Вижте също Източено с подписа на министър. МОСВ е знаело за идващата криза в Перник

През миналата седмица се оказа, че в някои пернишки квартали нямат никакъв достъп до вода, а кметът Владимиров заяви, че уволнението на управителя на ВиК дружеството в града е довело до допълнителен хаос. Местни жители заплашиха, че ако ситуацията не се подобри ще се стигне до нови протести.

Междувременно в петък стана ясно,че прокурор Красимира Минчева от Районната прокуратура в Перник е постановила, че министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова имат вина за кризата с водата. Затова и проверката по случая бе пратена в специализираната прокуратура, която е компетентна да се занимава с членовете на кабинета.