Задържаха петима за убийството на украинския журналист Павел Шеремет

Павел Шеремет

Украинската полиция задържа петима заподозрени за убийството на журналиста Павел Шеремет през 2016 г.

Шеремет бе взривен в кола в Киев преди 3 години. Неговото убийство предизвика силно притеснение заради атаките срещу журналисти, които критикуват властта. Правителството пък бе подложено на натиск заради бавния напредък по разрешаването на случая.

На пресконференция в украинската столица вътрешният министър Арсен Аваков и зам.-началникът на националната полиция Йехвен Ковал съобщиха, че сред петимата задържани са съпрузите Владислав и Ина Хрусченко, които са оказвали съдействие на украинските сили в борбата им срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Друготе заподозрени са военните лекари Яна Духар и Юлия Козменко, както и бившият военен от специалните части Андрий Антоненко.

Министър Аваков съобщи пред медиите, че разследването работи по няколко версии, както и че се разглежда възможността за намеса на Русия. Той добави, че в последните години в Украйна са извършени 35 подобни престъпления, както и че петимата заподозрени вероятно са взели участие в поне две от тях.

„Обществото трябва да разбере разликите между патриотизъм и измяна“, каза още Аваков.

Шеремет, който през 1998 година получи Международната награда за свобода на медиите, бе сред най-изявените журналисти в Украйна. Той бе известен с работата си по разследвания срещу властите в Беларус, Русия и Украйна. Той е получавал многократни заплахи за живота си. През 2000 г. неговият колега и оператор Дмитри Завадски беше отвлечен и убит, след като двмата разследваха войната в Чечения.