Шест организации искат оставката на Данаил Кирилов заради идеята за "независим" прокурор

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Шест експретни неправителствени организации поискаха оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Искането е отправено в писмо до премиера Бойко Борисов, а повод за него е идеята за "независим прокурор", избиран от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), който да разследва главния прокурор.

„Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за „независим прокурор“ са имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор“, се казва в отвореното писмо. В него се твърди също, че законопроектът на министър Кирилов е не просто „правно неиздържан“, но и не съотвества с отрицателното становище на Венецианската комисия, относно предишното предложение за промени, които включваха възможност за разследване и освобождаване както на главния прокурор, така и на председателите на върховните съдилища.

Отвореното писмо до премиера е подписано от шест неправителствени организации, чиято дейност е свързана със защитата на върховенството на правото. Това са „Антикорупционен фонд“, „Български адвокати за правата на човека“, „Български институт за правни инициативи“, „Български хелзинкски комитет“, Фондация „Институт за пазарна икономика“ и „Програма достъп до информация“.

Организациите припомнят многократно изразяваните от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Венециалнската комисия становища, че разследването на главния прокурор трябва да се извършва от лица и органи, които са йерархично и организационно зависими от него.

Вижте също Защо идеите на кабинета не гарантират ефективно разследване на обвинител №1

По-рано в петък Свободна Европа научи, че правителството ще се допита до Конституционния съд относно дали императивният текст на член 126, ал. 2 от конституцията, гласящ, че „главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", действително е императивен.

Миналия петък Венецианската комисия излезе със становище, че българските власти трябва да се откажат от идеята си да приложат механизъм за отстраняване и разследване на т.нар. „трима големи“ и да приемат подобна процедура само по отношение на главния прокурор. Заедно с това от комисията поискаха и ограничаване на правомощията на главния обвинител. Ден по-късно Министерски съвет, взе решение за въвеждане на „независим" прокурор, който може да разследва главния прокурор, без да му докладва за хода на работата си. Беше решено, че неговият мандат ще бъде от седем години и че той ще бъде избиран с мнозинство от 2/3 от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, повечето от чиито членове са пряко подчинени на главния прокурор.