Три минути: Страх и фалшиви новини. И всички знаят, че няма кой да ги накаже

US ambassador to Bulgaria Mustafa and Prime Minister Borisov aircraft carrier USS Harry S. Truman

Добро утро. Най-важното днес:

- Путин и Зеленски

- Русия наказана за допинг

- Цензурирана изложба

85% от българите смятат, че корупцията у нас е масова, а според 77 на сто от българите не може да се очаква, че корумпираните ще бъдат наказани със затвор или поне с тежка глоба. Данните са на Евробарометър.

Имитация за пред Европа”, “пренаписване на конституцията” и въпросът “Кой ще надзирава независимия прокурор” - потърсихме юристи за коментар на предложените от правителството промени в НПК. Прогнозите за успех на тази стъпка не са положителни.

Конституционният съдия и бивш премиер Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, т.нар. Венецианска комисия, чийто доклад е повод за по-горната новина.

В това време главният прокурор Сотир Цацаров и неговият наследник Иван Гешев се срещнаха с патриарха на Българската православна църква Неофит. След това бе разпространена снимка и кратко съобщение, че тримата са обсъдили “съвместни действия в подкрепа на православната вяра”.

В Перник кризата се задълбочава. Някои от кварталите изобщо нямат вода, дори и в предвидените от режима часове. Кметът Станислав Владимиров говори за все повече хаос. Екологичното и регионалното министерства не отговарят на въпросите. Хората готвят протести.

В София замърсяването на въздуха продължи да е изключително високо. Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че депутати от ГЕРБ ще внесат от нейно име законови промени, за да бъде преследвано горенето на отпадъци.

Примирие и наказание

Президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин се срещнаха за първи път в компанията на Макрон и Меркел. Договореното - примирие в източна Украйна и размяна на всички пленници. Путин нарече разговора “размразяване”, а Зеленски оцени постигнатото като “твърде малко”.

Световната антидопингова агенция (WADA) извади Русия от участие в големи първенства за следващите четири години. Причина е отказът на Москва да сътрудничи на проверките по обвиненията за подкрепяна от държавата система за манипулиране на допинг проби. Русия ще пропусне следващите две Олимпиади, няма да може и да кандидатства за домакинство.

Преди десетина години Камбоджа отдава земя на Китай за строителство на туристически комплекс - голф игрища, хотели, пристанище, летище. Изведнъж се оказва, че китайците строят военна база. Владимир Шопов разказва за тази история и изводите от нея.

Протести тук, там и още по-далеч

Законът за социалните услуги вероятно няма да влезе в сила заради протестите, страховете и фалшивите новини. Не, никой не е планирал да отнема деца от семейства, но походът срещу неправителствените организации продължава. Ивайло Везенков разказва тази история.

В Русия този поход започна по-рано. “В какво се превърнахме? Какво позволихме да стане с нас? Ние сме нация, която отучва хората да носят отговорност. Ние сме нация, която отучва хората да обичат” - това са думи от последната реч на руския студент Егор Жуков пред съда в Москва.

В Минск се провеждат протести срещу по-тясната интеграция между Беларус и Русия. “Искаме независимост”, скандират хората.

А в Саудитска Арабия мъжете и жените вече ще могат да влизат от един и същи вход в ресторантите.

И две препоръки

Разголени жени в изложба? Нашата част от света отдавна е свикнала с това. Има места обаче, където в подобни случаи се намесва министърът на културата и налага забрана. Вижте видео от тази история.

Тя е само на 34 години и започва нова на работа на поста министър-председател на Финландия. Нищо обаче не е случайно в историята на Санна Марин. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.