"Положението стана критично". Квартали в Перник нямат достъп до вода, готвят се нови протести

След началото на режима в Перник се стигна до протести заради недоволството на гражданите от действията на общината и ВиК

Няколко от кварталите в Перник нямат никакъв достъп до вода, групата, под ръководството на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се е събирала само веднъж, а публичното уволнение на управителя на ВиК дружеството е създало допълнителен хаос. Това заяви в интервю пред БНР кметът на града Станислав Владимиров.

„В Батановци няма (вода - бел.ред) близо 10 дни вече, в кв. „Църква“ е същото положение – нямат никакъв достъп до питейна вода“, каза Владимиров. Кметът изказа крайно недоволство от действията на институциите и факта, че отговорната за кризисната група министър Аврамова вече близо месец не е посетила Перник.

Според жители на Перник водонските карат вода рядко, а нейното качество не е добро. Те предупредиха, че ако ситуацията на се промени ще излязат на нови протести.

"Нито има водоноски, нито има информация кога ще пуснат водата. Положението стана критично", заяви пред БНР жител на квартал "Църква".

В понеделник предстои и общо събрание на ВиК дружеството, което трябва да смени управителя Иван Витанов. Той бе отстранен, след като в началото на ноември стана публично известно, че нивото на язовир „Студена“ е критично ниско. Витанов загуби поста си, под предтекст, че ВиК Перник не е предупредило на време общината за кризата с водата и така въвеждането на режима се е забавило. Оказа се, че той е изпратил писмо до вече бившият кмет от ГЕРБ Вяра Церовска в началото на октомври, а според премиера Бойко Борисов от общината са знаели за кризата, но умишлено не са въвели режим преди изборите.

Вижте също Хронология на кризата. Как се стигна до водния режим в Перник

Както Свободна Европа разкри приблизително еднакви количества са подавани от язовира за питейни и за битови цели до месец октомври с разрешението на Министерството на околната среда и водите. Перник и селата в района са в състояние на режим на водата от 18 ноември, а се очаква часовете, в които се подава вода, да бъдат намалени допълнително.

Преди няколко дни стана ясно също, че водата от един от водоизточниците, захранващи „Студена“ е била отклонявана към Радомир.