Перник, Радомир и водата. Въпросите около кризата са повече от отговорите

Язовир "Студена"

Четвърта седмица продължава режимът на водата в Перник и околните населени места. Последният щрих към заплетената история е, че водата от един от изворите, захранващ язовир „Студена“, от който идва питейната вода на жителите на миньорския град, е отклонена към Радомир.

Според Министерството на околната среда и водите (МОСВ) това е направено неправомерно, а резултатът е, че в „Студена“ е постъпвала по-малко вода, отколкото трябва, и затова нивото на язовира е толкова ниско. Какво знаем и какво не знаем около този сюжет?

Защо се пренасочва вода от Перник към Радомир?

За отклоняването на извора „Врелото“, един от водоизточниците, захранващи язовир „Студена“, към помпена станция „Крапец“, която снабдява с вода Радомир, първо съобщи сайтът „Биволъ“ в събота. По-късно същия ден МОСВ публикува информация за извънредна проверка, извършена предишния ден, при която е установено, че водата от извора се отклонява към станция „Крапец“.

Вижте също Източено с подписа на министър. МОСВ е знаело за идващата криза в Перник

Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация, пише в прессъобщението на МОСВ. В графиците за използване на водите на комплексните и значими язовири е записано, че „при възникване на аварийни ситуации и при съществено намаляване на дебита на извор „Сиреняците“ за района на град Радомир се подават до 250 000 куб. м вода от извор „Врелото“. През последните две и половина години МОСВ не е уведомявано за извънредна ситуация, за да разреши отклоняването на вода към Радомир, каза министърът на околната среда Нено Димов в ефира на бТВ.

Има ли виновен?

Кой и защо е отклонил водата от извора към помпена станция „Крапец“ обаче така и не стана ясно. По думите на Нено Димов пред бТВ, „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник отговаря за организацията на водоснабдяването по места. От дружеството и принципала - Министерството на регионалното развитие и благоустройството – не са взели отношение по въпроса.

Разрешителните за водовземане от подземен източник, какъвто е извора „Врелото“, се издават от съответната басейнова дирекция към МОСВ. За водосбора на язовир „Студена“ това е Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”. Не е ясно дали ВиК – Перник има такова разрешително и с какви параметри е то. Не е и ясно дали басейновата дирекция е изпълнила задължението си да контролира спазва ли се то.

Има ли други отклонени водоизточници?

До публикуването на тази информация се стигна след като в петък областният управител на Перник Ирена Соколова съобщи, че проверки са установили неправомерно отклоняване на огромни количества вода от района на водосбора на язовир „Студена“. „Преди три дни видях бентовете за отклоняване на цялата вода от един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция“, каза пред протестиращи Соколова малко преди да бъде съобщено, че ще бъде отстранена от поста областен управител.

Тя твърди още, че в деня на премахването на въпросните бентове, 28 ноември, се е установило увеличение на дебита към язовира с 418 литра в секунда, при само 44 литра в секунда ден по-рано. Информацията за увеличен приток към язовира в четвъртък се потвърждава и от МОСВ, но без да са дадени точни количества.

При отклоняването на водата от „Врелото“ обаче не са използвани бентове и незаконни тръби, стана ясно от думите на Нено Димов. Става въпрос за съществуваща законна инфраструктура. До момента не е ясно имало ли е други водоизточници, които са били отклонени.

Щеше ли да има вода в „Студена“, ако изворът не беше отклонен?

Не е ясно с колко пренасочването на водата от извор „Врелото“ към река Струма, която пълни язовир „Студена“ е увеличило дебита към язовира. Не се знае какво количество вода е отклонено към Радомир. По думите на Нено Димов това ще се установи през допълнителна проверка на количеството електроенергия, изразходвано от помпената станция. В момента тя е запечатана и водата от извор „Врелото“ тече само към река Струма.

Пред Свободна Европа Асен Личев, хидролог и бивш директор на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, обясни, че би било твърде пресилено да се допусне, че язовир „Студена“ е празен, защото един от изворите, които се оттичат в река Струма, е отклонен. „Създава се впечатление пред хората, че язовирът едва ли не е изпразнен, защото един извор е отклонен“, каза той. Причината според Личев е, че „Врелото“ е карстов извор и като такъв реагира най-бързо на суша. „Ако годината е суха и няма валежи, карстовите извори би следвало да са с малък отток“, обясни експертът. Според него причина за водната криза е лошото управление на язовира като цяло и липсата на контрол.

Какво точно значение за ниското ниво на „Студена“ има отклоняването на водата от извор „Врелото“ ще може да се направи заключение след като бъде установено какво количество вода е пренасочено.

Вижте също Хронология на кризата. Как се стигна до водния режим в Перник