„Няма да го обсъждаме с Русия“. Кметът на чешко село изправя Москва срещу Прага

Павел Новотни носи писмото в посолството на Русия в Прага

Той се казва Павел Новотни. Кмет е на село Ржепорие, което е част от голямата община на Прага. От няколко дни се появява по-често по руските телевизии, отколкото по чешките. Написа дори лично писмо до президента на Русия Владимир Путин. Отговор от Кремъл все още не е дошъл, но руското Министерство на външните работи излезе с коментар по негов адрес и по адрес на Ржепорие.

Всичко започва с обявените намерения на управата на Ржепорие да издигне паметник на „власовците“ - руски воини, които са подкрепили Пражкото въстание, избухнало на 5 май 1945 г. и довело до прогонването на германските войски от града. Названието на тези войници идва от името на техния предводител – ген. Андрей Власов, командир от Червената армия, който е пленен от германците, минава на тяхна страна и основава по-късно антиболшевишката Руска освободителна армия, която влиза в колаборация с Третия райх. В самия край на войната ген. Власов отново минава на другата страна и подкрепя пражани във въстанието им срещу нацистите.

С пикап към посолството

В края на ноември говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че идеята за издигане на паметник на „власовците“ е „опит за възраждане на нацистката идеология“. Тогава Павел Новотни решава да напише лично писмо до президента Владимир Путин и да му обясни мотивите си. Не просто изпраща писмото, а отива лично да го връчи в посолството на Русия. Пристига с камионче, като онези в озеленяването. В едната си ръка носи знамето на Ржепорие, в другата е писмото до Путин.

„Написах му истината. Но си мисля, че изобщо няма да стигне до него. Не се надявам на това. Исках да предам посланието на отговорните лица в посолството, за да не се занимават повече с нас. Ние в Ржепорие сами ще решим. Това си е наша работа – как ще изглежда паметникът, къде ще бъде, ще го правим ли изобщо. Ще се посъветваме с военни историци, с учени. Но няма да го обсъждаме с Русия“, коментира Новотни пред телевизия „Настоящее время“.

Преди това на Фейсбук страницата на посолството на Русия в Чехия е публикувана официална позиция, която напомня, че Руската освободителна армия е обявена за колаборационист на Третия райх от трибунала в Нюрнберг. Москва казва още, че с издигането на такъв паметник Чехия би нарушила международните си ангажименти да не реабилитира военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

„Власовците“ са изиграли важна роля в събитията от месец май 1945 г. Ако те не бяха преминали на страната на въстаниците, Пражкото въстание щеше да има печален край. Нямаше да има хиляди, а десетки хиляди жертви. И Прага щеше да пострада много повече“, казва историкът Владимир Помороцев пред „Настоящее время“.

Кой е генерал Власов

Историята на Руската освободителна армия е достатъчно противоречива. Някои нейни подразделения воюват на източния фронт срещу Червената армия, други участват в потушаването на Варшавското въстание. В Ржепорие обаче командирът на дивизията на Руската освободителна армия решава да подкрепи въстаниците и се изправя срещу нацистките войски.

Ген. Андрей Власов предвожда Руската освободителна армия срещу войските на СССР

„Може да са били нацистки чудовища, разбирам го това... Те са бягали от Червената армия и в Ржепорие са чули по чешкото радио за въстанието и са останали. Те са умирали за освобождението на Прага“, обяснява Новотни.

„Безусловно, тук има един местен аспект. Хората искат да почитат паметта на тези, които са защитавали техните баби и дядовци. И тях наистина не ги вълнува какви престъпления са вършили „власовците“ в други части на Европа“, коментира политологът Иван Преображенски.

Историкът Владимир Поморцев разказва също, че „власовците“ в Прага не са погребвани в анонимни гробове. Някои от тях са положени на територията на съветския мемориал в Олшанските гробища.

„Пражани са възприемали и червеноармейците, и „власовците“ като руснаци, които са дошли да ги освободят. И те не виждат разликата, която са виждали в СССР. За тях просто са били спасители, които са ги избавили от дългото нацистко господство.

В началото на Втората световна война ген. Андрей Власов участва в битката за Москва. По време на блокадата на Ленинград е пленен от нацистите. След това той преминава на страната на германците и основава Руската освободителна армия. Обявява Сталин за най-големия враг на руския народ и си поставя за цел неговото сваляне. Привържениците на идеята за паметник напомнят, че ген. Власов не възприема антисемитската идеология на Третия райх. В края на войната той отново се бие срещу германците в Пражкото въстание. Пленен е от Съветската армия и е обесен на 1 август 1946 г.

Районният съвет в Ржепорие ще обсъжда на 15 декември предложението на кмета Новотни за издигане на паметник на „власовците“. Говорител на президента на страната, Милош Земан, коментира, че Чехия може с гордост да носи паметниците на своето минало. Самият Земан заяви, че историята не е еднозначна и затова не трябва да се забравя. Той обаче критикува поведението на кмета Новотни.

Това е вторият спор между Москва и Прага в последните месеци, свързан с паметници. Кметът на Прага 6 Онджей Колар обяви планове да премести паметника на маршал Иван Конев, който вкарва Червената армия в Прага.