Поляците протестираха в защита на независимостта на съдебната власт

Хиляди поляци излязоха на протест в различни градове в защита на независимостта на съдебната власт

Хиляди хора излязоха на протест в различни полски градове в неделя, за да изразят солидарност със съдиите в страната, след като един магистрат бе отстранен от длъжност заради критики срещу реформите на правосъдната система, инициирани от управляващата партия, съобщи агенция "Ройтерс".

Демонстрациите започнаха след като съдия Павел Юшчишин беше отстранен от работа. Причината за това бе, че поиска да бъде бъде публикуван списъкът на съдиите, които са назначени по новите правила, утвърдени от управляващите и оспорени от Европейския съд.

Решението му е взето, след като Съдът на ЕС реши, че Полша е нарушила правото на ЕС, обвързвайки кариерното развитие на магистратите с управляващите и давайки на правосъдния министър роля в това.

"Вярвам, че в края на краищата правото и честността ще възтържествуват", каза Юшчишин пред протестиращите, събрали се пред министерството на правосъдието във Варшава. "Призовавам колегите съдии: не се оставяйте да бъдете сплашвани, бъдете независими, бъдете смели, ние сме силни", допълни той.

Срещу Юшчишин, който работи като командирован съдия в областния съд в Олщин, беше заведено дело чрез дисциплинарен служител, назначен от министъра на правосъдието. Ден по-късно магистратът беше отстранен от длъжност.

Протести имаше в най-малко 105 големи и малки градове, твърдят организаторите. Телевизията показа кадри от протестите, на които се развяваха знамена на Полша и на ЕС. Издигаха се плакати, като "Без върховенство на закона няма справедливост". Сред тези, които отправиха призива за протест, бе полската писателка нобелистка Олга Токарчук.

Атаките на правителството срещу съдебната система в Полша се увеличават през последните дни. Миналата седмица дисциплинарните състави засилиха действията си срещу съдиите. Те започнаха дела срещу всички съдии, които поставят под въпрос легитимността на съдиите, назначени от Новия KRS (Съдебен съвет), например в съдебни актове, постановени от второинстанционни състави.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза в неделя, че полското правителство ще се "погрижи" за всеки съдия, който постави под въпрос легитимността на другите. Полските съдии във Варшава и в други градове излизат на протест в понеделник. Асоциацията на Европейските магистрати за демокрация и свободи (MEDEL) потвърди солидарността си с всички свободни и независими полски съдии и ги увери, че те никога няма да бъдат сами в борбата си за независима съдебна система.