ОЛАФ е установила конфликт на интереси на Андрей Бабиш, твърди чешки вестник

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ потвърждава наличието на конфликт на интереси у чешкия премиер Андрей Бабиш, съобщава Ройтерс.

В публикация от неделя чешкият седмичник „Респект“ твърди, че заключението на европейските одитори е че Бабиш, който прехвърли бизнес империята си в доверителни фондове, е бил в конфликт на интереси при използването на европейските фондове. Проверката включва фондовете за регионално развитие, кохезионният и Европейският социален фонд, уточни Европейската комисия.

Европейската комисия изпрати в петък на чешките власти окончателния доклад. Ройтерс съобщава, че не е могла да потвърди от ОЛАФ, публикацията на чешкото издание, което се позовава на два източника. Представител на чешкото регионално министерство е потвърдил получаването на доклада за разследването на ОЛАФ. Говорител на компанията, която е обект на разследването - „Агроферт“ е заявил, че не е запознат с резултатите от разследването.

Компаниите от групата „Агроферт“, чийто активи са оценени от сп. „Форбс“ на 3,5 милиарда долара, са едни от най-големите получатели на субсидии от ЕС, както за земеделие, така и за инвестиционни проекти в Чехия. След като стана министър-председател през 2017 г. Бабиш прехвърли собствеността им върху два доверителни фонда, за да спази изискването на чешкия закон за конфликт на интереси. Според различни организации в страната обаче той продължава да е краен получател на средствата, които се влагат в холдинга. В неделя премиерът Бабиш коментира по телевизията, че е спазил всичките си законови задължения.

Предварителният одит на ОЛАФ, който изтече през юни, навежда на мисълта, че Европейската комисия може да поиска от Чехия да възстанови в бюджета на ЕС милиони евро помощ от ЕС, изплатена на компаниите от „Агроферт“, пише Ройтерс.

Европейката комисия потвърди в понеделник, че е изпратила окончателната версия на разследването, което е "установило фактите" и че очаква в двумесечен срок чешките власти да ѝ съобщят как ще изпълнят намиращите се в него препоръки.

За разлика от предишния състав на Еврокомисията, който увери, че когато е готов, докладът ще бъде публикуван, новата Комисия няма да обнародва резултатите, съобщи неин говорител. Той добави, че това никога не е било правено и няма да бъде правено и занапред.

Чешките власти прекратиха през септември разследването срещу притежавания от конгломерата хотелски комплекс „Щъркелово гнездо“, стигайки до извода, че той е имал право да получи европейско финансиране като предприятие от малкия и среден бизнес.

Европейското разследване срещу Бабиш е една от водещите причини стотици хиляди чехи да излязат на улиците през пролетта и есента в най-масовите протести от падането на комунизма насам. Те искат премиерът Андрей Бабиш да подаде оставка, но партията АНО, чийто председател е той, остава най-популярната в страната, пише Ройтерс.

ОЛАФ продължава проверка на фирми на Бабиш и по отношение на европейските земеделски фондове, като докладът по него още не е готов.

Преди да влезе в политиката Бабиш беше един от най-богатите чехи.