Три минути: Вестник “Стандарт” се продава. Домовете за деца остават същите

Стоп кадър от филма на Би Би Си "Скритите деца на България"

Добро утро,

Най-важното до този час е тук:

- Деница Сачева ще бъде новият социален министър

- Борисов не бива да слуша министрите си, призова Иван Костов

Деца, които си удрят главите в стената, пищят и се нараняват – това е гледка от България, показана в новия филм на Би Би Си. Авторката Кейт Блюет описа пред Свободна Европа какво е видяла в новите “домове за деца”, замислени като места за грижа от семеен тип. Преди 12 години Блюет засне филма за дома в Могилино, който шокира аудиторията.

Новият й филм излиза едновременно с доклада на правозащитната организация Disability Rights International. В него се казва, че страната е получила над 260 милиона евро, за да реформира системата си за социална грижа за деца в нужда, но резултатът е плачевен.

Нов министър, “Стандарт”, корупцията

Новият социален министър ще бъде Деница Сачева, която в момента е зам.-министър на образованието и науката. Новината съобщи премиерът Борисов в неделя, след като в петък социалният министър Бисер Петков беше принуден да напусне кабинета. Официалната причина за оставката му беше в това, че реформите в социалната сфера вървят твърде бавно.

Вестник “Стандарт” се продава от частен съдебен изпълнител, съобщи сайтът “Биволъ”. Публичната продан на вестника ще се състои на 18 декември и купувачът ще бъде обявен ден по-късно.

България е пропита от корупция, а българските медии в огромната си част са покорени и компрометирани, каза бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в интервю за БНР. Според него визите за САЩ няма да отпаднат скоро.

Водата

Вода от язовир “Студена” е била отклонявана за Радомир, съобщи в събота екоминистерството. Новината дойде след като в петък беше наложен още по-тежък режим на водата в Перник. По-рано миналата седмица журналистическо разследване установи роля на министъра на околната среда в източването на язовира.

Министрите са част от проблема с язовир “Студена”, затова Борисов не би следвало да им се доверява, смята бившият премиер Иван Костов. В интервю за БНТ той каза, че министър-председателят би трябвало да се запознае сам с документите и да изгради собствена представа за това как да действа.

Италия, Малта

Италианската полиция предотврати създаването на нацистка партия. Тя проведе едновременна операция в 16 града на страната и иззе нацистки флагове и оръжие.

Бизнесмен от Малта беше обвинен в съучастие в убийството на журналистката Дафне Галиция. Йорген Фенек беше арестуван на яхтата си в края на ноември, докато се готвеше да избяга от страната.

Ако сте следили внимателно тези и други новини, ще имате шанса да се представите добре в седмичния ни изпит.

И няколко препоръки

Конкурсът за реконструкцията на площад “Св. Неделя” в София приключи. Тук можете да видите какво предлага победителят – международното архитектурно студио “Фуксас”.

Съществуват кралици, които са били преводачки. Такъв е случаят с Елизабет Първа (1553-1603), която е превела труд на римския историк Тацит. Откритието е на Джон-Марк Фило, човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг