БСП предлага обжалване на прокурорски отказ за образуване досъдебно производство

Конрелия Нинова в парламента

БСП предложи промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат ограничаване на правомощията на прокурата да отказва започване на досъдебно производство.

Текстът на законопроекта, който е достъпен на сайта на Народното събрание, предвижда възможност да се обжалва отказа на прокурор да образува досъдебно производство.

"Внасяме предложение този контрол да се осъществява от независимия български съд, т.е. всеки, който е подал сигнал и не е получил, според него, адекватен отговор, може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. Съдът може да потвърди решението на прокуратурата или да го отмени и да го върне обратно със задължителни указания за прилагане на закона", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

„Липсата на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на досъдебно производство са проблем, защото те създават предпоставки за произвол“, пише в мотивите към законопроекта.

Вносителите правят паралел с въведения през 2006 г. съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, с които се прекратява наказателно производство.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че неговите съпартийци са резервирани към предложението на БСП. Според него и сега има институционален контрол в прокуратурата. „Въведе ли се и съдебен контрол, от БСП да отговорят, ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство“, каза той, цитиран от „Медиапуп“.