Държавата силно ограничи водата от язовири за индустрията и обяви глад за хидроинженери

Заради събитията с язовир "Студена" в Перник бе наложен режим на водата

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е предприело действия за ограничаването на водовземането от комплексни и значими язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен обем под 50 %. В същото време от община Перник поискаха от агенцията „Държавен резерв и военновременни запаси“ 200 хил. литра минерална вода за нуждите на гражданите в община Перник, съобщи БТА.

Освен ограничението за язовирите с наличност под 50 %, от оглавяваното от Нено Димов министерство изцяло са спрели водовземането за непитейни нужди от язовирите „Дяково“, „Асеновец“ и „Ястребино“. Всеки от тези язовири е с процент на запълване под 40 %, като най-сериозна е ситуацията в „Ястребино“, където нивото е едва 31,16 % от пълния капацитет. Това означава, че подаването на вода за индустрията на много места в страната или спира изцяло, или силно се ограничава.

В Перник общината излезе с призив за пестене на питейната вода, след сигнали за граждани, които мият автомобилите си, както и за действащи автомивки. Кметът поиска от държавния резерв 20 хил. десетлитрови бутилки минерална вода. От общинския пресцентър съобщават, че те ще бъдат поделени между детски градини, болници, учреждения и жителите на общината. Заради критичните нива на язовир „Студена“ в Перник има режим на водата, която е достъпна само между 5 и 10 часа сутринта и 17 и 22 часа вечер.

Вижте също Хронология на кризата. Как се стигна до водния режим в Перник

В същото време зам.-ректорът на Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ) проф. д-р инж. Славейко Господинов алармираха, че има дефицит на хидроинженери в страната, предаде БТА.

Проф. Господинов заяви, че към момента не достигат 2 000 човека, но са направени първи стъпки към решаване на въпроса, след като държавата е признала специалността „хидростроителство“ за защитена. По негови думи първите подготвени кадри в областта ще излязат на пазара след 5 години. Той също така подчерта, че в момента в България има язовири, за които няма пряко отговорни хидроинженери и това налага „хвърковати чети от специалисти“ да отиват на язоворите, които се нуждаят от постоянно наблюдение.

Според директора на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Кирил Войнов, проблемни за състоянието на язовирите са също и техническото състояние на язовирните стени и съоръженията, координацията между областните управи, както и надзора на строителните фирми, които ремонтират съоръженията.

Въпреки проблемите и наличието на 414 язовира, които се нуждаят от спешен ремонт, Войнов заяви, че компромиси със сигурността няма да има. Към момента правителството е отпуснало средства за ремонт на 182 обекта в страната.

Вижте също Източено с подписа на министър. МОСВ е знаело за идващата криза в Перник