Като във филм за Бонд: Русия и Литва си разменят шпиони

Фроде Берг по време на процеса срещу него през април в Москва

Русия и Литва си размениха в петък по двама шпиони, след като по-рано сутринта литовският президент Гитанас Науседа помилва двама руски граждани. На Литва е предаден и норвежки гражданин, който по-късно е прехвърлен в консулството на Норвегия във Вилнюс.

Операцията е станала на граничен пункт на руско-литовската граница като във филм за Джеймс Бонд от времето на Студената война.

Русия, Литва и Норвегия от седмици подготвят размяната, заради която се наложи литовският парламент да направи специална поправка в Наказателния кодекс, уреждаща размяната на лица, осъдени за шпионаж.

Помилваните в петък са руски военни. Николай Филипенко е служител на руското външно разузнаване, който е осъден на 10 години затвор за опит за вербуване на служители на службата за охрана на Литва. Според властите във Вилнюс неговата цел е била да ги убеди да поставят подслушваща апаратура, чрез която да бъдат следени литовски политици.

Сергей Моисеенко е бивш военен лекар. През 2017 г. той получава 126 месеца затвор за уговарянето на литовски офицер от военно-въздушната база Шауля̀й, която се използва от НАТО за ерполисинг над Прибалтийските държави, да му предаде информация за операцията на Пакта за военни учения и за литовския контингент в Афганистан.

Двамата разузнавачи са разменени срещу бившия военноморски офицер Евгений Матайтис, излежаващ 13-годишна присъда за продажбата на военни тайни, докато служи в руския анклав Калининград, както и срещу Аристидас Тамосайтис, който е арестуван при получаването на секретна информация от руски гражданин и осъден на 12 години затвор. Част от сделката е Фроде Берг, бивш граничар на руско-норвежката граница, осъден през 2017 г. на 14 години затвор, след като е заловен със секретни документи, предадени му от руски полицай. Според руските власти той събирал информация за руските ядрени подводници.

Шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин коментира, че помилването на двамата руски агенти ще има реципрочен отговор, а малко по-късно Ройтерс потвърди, че размяната е извършена успешно. "Двама литовски граждани се завърнаха при семействата си", обяви шефът на литовското разузнаване Дариус Яунискис.