Думите на Макрон за "българските незаконни канали" са разбрани погрешно, каза посланикът на Франция

Посланикът на Франция в България Флоранс Робин (дясно)

Думите на френския президент Еманюел Макрон за това, че предпочита „хора, които идват от Гвинея и Кот д'Ивоар законно, които са тук и които вършат тази работа, отколкото български или украински незаконни канали“ са извадени от контекста и разбрани погрешно. Това е казала Флоранс Робин, посланик на Франция в България, която беше привикана да дава обяснения в Министерството на външните работи (МВнР) в понеделник, става ясно от съобщение на ведомството.

„Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм“, е казала посланик Робин.

Флоранс Робин е разговаряла със със зам.-външния министър Петко Дойков, който „е изразил недоумение от изказването на френския президент, предизвикало възмущение в българското общество, включително сред сънародниците ни във Франция“, се казва в съобщението.

От българска страна е било подчертано, че няма никакви сериозни основания за подобни твърдения. Отношенията между България и Франция - на приятели, партньори и съюзници, са отлични, българската общност е много добре интегрирана във Франция, а в последно време България не е получавала сигнали от френска страна за сериозни нарушения.

„Между нашите две страни съществува отлично сътрудничество - в сферите на образованието, културата, икономиката. Франция ще бъде заедно с България и ще продължи да подкрепя нейните усилия в рамките на Европейския съюз", е заявила посланик Робин.

Изказването на Макрон пред крайнодясното издание „Вальор актюел“ предизвика остри реакции в София. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева разпореди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското Министерство на външните работи. Посланикът на Франция у нас беше привикан да даде обяснения.

Премиерът Бойко Борисов също реагира на изказването като поиска Макрон Макрон да се "издължи" за коментара си чрез подкрепа за присъединяването на България в Шенген, т.нар. чакалня на Еврозоната и за пакета "Мобилност".

На страницата във фейсбук на министър-председателя беше публикувано съобщение, че Макрон е провел телефонен разговор с Борисов, при който е отрекъл да е критикувал българските имигранти.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов определи в профила си във Фейсбук думите на Макрон като "поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта".

Посланикът на Франция в Киев също беше извикан в петък за обяснения в украинското външно министерство. Дипломатът е уверил, че Париж няма претенции към пътуващите до Франция украинци, а местните медии предадоха, че според украинските власти думите на Макрон са извадени от контекста.