Пол Манафорт е твърдял, че Украйна стои зад хакерската атака срещу сървъра на демократите

Пол Манафорт излежава присъда от 90 месеца

Ръководителят на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт е твърдял, че Украйна, а не Русия, стои зад хакването на сървърите на Националния съвет на Демократическата партия, при което изтекоха имейли на опонентката на Тръмп в изборите, Хилари Клинтън. Това стана ясно от документи от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, получени от Си Ен Ен и „Бъзфийд“ след съдебни дела.

От тях се разбира, че заместникът на Манафорт Рик Гейтс е казал по време на разпит, че Манафорт е твърдял, че пробивът в сървърите на демократите е извършен от украинска група. Освен това той и близки до Тръмп съветници са обсъждали как да получат изтеклата при пробива информация.

Манафорт излежава присъда от общо 90 месеца затвор за данъчни и банкови измами и за недеклариран лобизъм и опит за влияние върху свидетелски показания. Той и заместникът му Рик Гейтс бяха първите обвиняеми по разследването на Робърт Мълър. Гейтс все още не е получил присъда.

По-рано стана ясно, че в телефонния си разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски през юли, в който Тръмп е поискал от него да разследава сина на потенциалния му опонент в президентските избори през 2020 г. Джо Байдън, държавният глава на САЩ е попитал и за хакерската атака срещу сървърите на демократите. Повече подробности от разговора между президентите на Украйна и САЩ не са известни.

Срещу Тръмп беше започната процедура по импийчмънт заради предположения за оказан натиск на украинския държавен глава да разследва Байдън-младши в замяна на военна помощ и среща с Тръмп във Вашингтон.

Попитана дали президентът Доналд Тръмп приема мнението на американското разузнаване, че Русия стои зад хакерската атака срещу сървърите на демократите, съветничката в Белия дом Келиан Конуей каза пред Си Ен Ен: „Той е казвал това много пъти – може да е Русия, Може да е Украйна, може да е и човек от Ню Джърси.“