"Разговор с гей". Прокурори в Москва разследват видео по сигнал на Пьотр Толстой

Пьотр Толстой, който се закани да купи цяла България

Следственият комитет на Руската федерация е започнал криминално преследване срещу YouTube канал с име “Истински разговор” заради два клипа, които показват как деца задават въпроси на представители на гей общността.

Родителите на всички деца са извикани на разпити, а майките на две от децата са били заплашвани с отнемане на родителските права. Това съобщи Валентина Дехтяренко от правозащитната организация “Картички за правата на човека”.

Според нея обвинението е по член 132 от Наказателния кодекс на Руската федерация за “насилствени действия от сексуален характер”. Продуцентът на клиповете е получил акт за административно нарушение миналия месец. То е било за “пропагандиране” на нетрадиционно поведение сред непълнолетни.

Валентина Дехтяренко твърди, че нито един от родителите на децата не е имал оплакване. Случаят е в руските медии от миналия месец, когато зам.-председателят на парламента, Държавната дума, Пьотр Толстой обяви, че е сезирал прокуратурата за тези клипове. Според него в едното видео участва бивша порно актриса. Толстой определи клиповете като “неморални” и “етично недопустими”.

Пьотр Толстой стана популярен у нас през септември 2016 г., когато в репортаж за БНТ той отговори на въпроса дали ще развива отношенията между Русия и България така: "Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“.

През 2013 г. руският президент Владимир Путин подписа т.нар. “закон срещу гей пропагандата”, който е остро критикуван от правозащитници в Русия и по света. Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви закона за дискриминационен.