Руснаците си спомнят за жертвите от голямата чистка на Сталин

От 2006 г. насам хората се събират, за да почетат жертвите на режима край мемориала Соловетски Камен

В цяла Русия се проведоха церемонии, с които бе почетена паметта на хилядите екзекутирани от диктатора Йосиф Сталин по време на Голямата чистка.

Хиляди хора се стекоха във вторник край мемориала Соловетски Камен на площад "Лубянка" в Москва, за да почетат убитите по време на целодневната церемония наречена „Връщане на имената“, която се организира от центъра за правата на човека „Мемориал“.

Участниците, сред които имаше роднини на жертвите, активисти и други четат на глас имена, възраст, занимание и датите на екзекуциите на над 40 хил. московчани. По време на сталининовата чистка между 1937-1938 г. са избити повече от 1 млн. съветски граждани.

От 2006 г. насам Мемориал провежда ежегодна церемония на площада пред сградата, в която се е помещавало съветското КГБ, а сега служи на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Много от присъстващите призоваха за освобождаването на Юри Димитриев, който оглавява клона на Мемориал в региона Карелия. Димитриев е историк, който от години работи за разкриването на престъпленията, извършени по време на социалистическия режим. Той бе арестуван по обвинение за сексуално посегателство срещу осиновената си дъщеря. Историкът отрича обвиненията и твърди, заедно с привържениците си, че това е дело на Кремъл, откъдето се опитват да възхваляват социалистическото минало.

По данни на Мемориал церемонии като тази в Москва се провеждат в още 35 града в Русия и анексирания от нея полуостров Крим.