Прокуратурата обвинява еколога Тома Белев в антисемитизъм

Тома Белев

Централната избирателна комисия (ЦИК) позволи екологът Тома Белев да бъде привлечен като обвиняем по досъдебно производство по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Разрешението на ЦИК е необходимо, защото Белев е кандидат за общински съветник за София от коалиция „Демократична България“.

В решението на ЦИК се посочва, че искането на главния прокурор е постъпило на 23 октомври. Причина за разследването е коментар на Тома Белев във "Фейсбук", където той посочва, че „най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно“.

След като първоначално отказваше да се извини, няколко часа по-късно Белев поднесе извинения за това свое твърдение.

Федерацията на ционистите в България призова премиера Бойко Борисов да освободи Тома Белев от длъжността му на член в Консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет.

Три еврейски организации - "Шалом", "Б'ней Б'рит" и Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца - не са изразявали публично обида, нито са призовали разследващите органи да се заемат със случая.

Призивът към ЦИК и публичното възмущение първоначално бяха изразени от депутатите на ВМРО Александър Сиди и Ангел Джамбазки, които определиха изказването на Белев като антисемитско. Те бяха последвани от ГЕРБ, БСП, СДС, които осъдиха думите на Белев.

Тома Белев е един от най-изявените критици на застрояването на Пирин и дългогодишен държавен служител, отговарял за защитените територии и Природен парк Витоша. Реакцията срещу него идва четири дни преди провеждането на местните избори.

Еврейските и правозащитните организации в България са сезирали десетки пъти органите на реда за антисемитски и ксенофобски изказвания на националистическите партии, в повечето случаи - без резултат.