ЕС не наложи военно ембарго на Турция, но ще се въздържа от износ на оръжия

Федерика Могерини

Страните от ЕС ще замразят износа на оръжие за Турция, без да налагат ембарго, за да не нарушат ангажиментите си като членове на НАТО.

Това решиха външните министри на ЕС, които осъдиха турската военна операция срещу населените с кюрди североизточни райони на Сирия.

Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви след срещата на външните министри в Люксембург, че формулата е избрана, за да не бъдат нарушени правните ангажименти на страните, които са членове на НАТО, към Турция, която е техен партньор в Алианса.

Освен проблема с НАТО, въвеждането на ембарго от страна на ЕС не е задействано и защото няма позиция на Съвета за сигурност на ООН за турската военна операция, каза Могерини.

„За НАТО ще бъде трудно да се справи с тази ситуация, но това не е проблем на ЕС“, коментира първият дипломат на Съюза.

Тя подчерта, че макар формулата да не задължава страните да се въздържат от износ на оръжие, всички държави са се ангажирали да не продават оръжие на Анкара.

Според Могерини решението за спиране на военните доставки за Сирия може да влезе в сила незабавно за разлика от санкциите, чието одобрение ще изисква повече време.

Германия и Франция през уикенда обявиха, че налагат военно ембарго на Турция. За спиране на износа на оръжие се обявиха и Испания, Австрия, Холандия, Ирландия, Белгия и Латвия. Великобритания обяви, че има национални ограничения да се присъедини към тях.

Първият дипломат се изказа уклончиво и за продуктивността от евентуално въвеждане на икономически санкции срещу Турция.

Външните министри решиха да разширят санкциите срещу Турция като въведат персонални ограничения към лица и фирми, ангажирани в незаконното дълбаене в икономически води на Кипър. Списъкът на засегнатите лица ще бъде предложен от Европейската комисия. Стъпката е продължение на предприетите през юли мерки за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция и замразяване на преговорите за всеобхватно споразумение за авиацията и заседанията на Съвета за асоцииране към ЕС.

ЕС заклеймява както военната операция в Сирия, така и проучването за газ в непосредствена близост до Кипър, извършвано от Турция. Според външните министри първата застрашава усилията на ООН за постигане на мирно решение на сирийския конфликт и настояват за зачитане на правата на Кипър да защити икономическото си пространство.

Брюксел ще поиска и свикване на Световната коалиция срещу Даеш, която да обсъди рисковете за „възкресяване“ на терористичната организация в Северна Сирия. Мнението на Могерини групировката никога не е била изцяло унищожена. Според ЕС военните действия срещу кюрдите, които държат в плен стотици джихадисти, може да доведат не само до възвръщане на позиции, но и до намиране на политическа подкрепа сред населението в местата на военни действия.

По данни на ООН от началото на военната операция на Турция миналата сряда, над 130 000 души са напуснали домовете си, бягайки от настъпващите турски части. Сирийската армия, се придвижва до зоната на действия, след като режимът в Дамаск постигна съгласие с кюрдските бойци да им помогне да устоят на турския натиск. Според кюрдски лидери постигането на споразумението е станало с посредничеството на Москва.