Влизането на България в чакалнята за еврото отложено за догодина

Тази година общата европейска валута отбеляза 20 г. от създаването си

България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II не по-рано от пролетта или лятото на следващата година. Това заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних пред БНР.

“Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля, че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година, нека изчакаме, за да видим“.

Първоначално София разчиташе покана за чакалнята на еврозоната през юли, а финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда това да се случи до края на 2019 г.

Кьоних е първият високопоставен европейски представител, който говори за новите срокове. Банковият съвет следи процеса на присъединяване, тъй като то трябва да стане едновременно с влизането на България в Банковия съюз.

След като България влезе в чакалнята за еврозоната, Съветът, ръководенат от Елке Кьоних, ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки, които трябва да започнат да плащат вноските си в европейския вместо в българския фонд за преструктуриране.

През лятото на 2020 г. Хърватия очаква да получи своята покана за чакалнята на еврото. Загреб подаде молба за влизане в чакалнята пред финансовите министри от Еврогрупата през юли.