Как действията на Турция могат отново да прекроят картата на Сирия

Жена край бомбардираният от турските военни град Рас ал Айн

В сряда Турция започна военната си офанзива в Сирия, след като няколко дни по-рано от Белия дом съобщиха, че ще изтеглят военните си от североизточната част на страната. Какво обче се случва и какви са мотивите на всички заинтеросовани страни, изследва Ройтерс в свой материал.

Какво иска Турция?

Турция има две основни цели в североизточна Сирия – изтлаксването далеч от собствената ѝ граница на кюрдските милиции, които са считани за опасност за сигурността, както и създаването на зона за сигурност, където да бъдат позиционирани 2 млн. сирийски бежанци.

Турция се опитваше да окаже въздействие върху САЩ за създаването на подобна зона на територията на Сирия, като на няколко пъти турските власти предупреждаваха, че ще предприемат едностранно военни действия, обвинявайки Вашингтон в протакане и бавно взимане на решение.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган дори заговори за пробив по-дълбоко в територията на Сирия, отвъд зоната за сигурност, до градовете Ракка и Дейр аз Зур. По негови думи това би предоставило възможност на повече бежанци да се върнат в родината си.

Какво ще се случи с кюрдите?

Водените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) от години разширяват все повече контрола си върху северната и източната част на Сирия, подпомагани от американските военни в коалиция срещу Ислямска държава.

Превръщайки се в малкото участници във войната, които могат да се определят като победители, кюрдите и техните съюзници установиха свои органи за управление в овладените територии, но въпреки това настояват, че целта им е автономност, а не независтимост.

Цялата ситуация може да се промени значително заради военната офанзива на Турция. От свързания със Сирийските демократични сили - Сирийски демократичен съвет, заявиха, че атака може да отключи нови, масови вълни на преселение.

За съюза на Сирийските демократични сили, в който доминираща позиция имат кюрдските милиции, голямо значение ще има дали САЩ ще запазят военно присъствие в северните и източните части, които са извън зоната на активни военни действия.

Пълното оттегляне на САЩ би поставило региона под риск от нови турски офанзиви, завръщане на Ислямска държава или опити от страна на подкрепяните от Иран и Русия правителствени сили да си извоюват контрол.

Преди година, когато отново бяха изправени пред перспективата за пълно военно оттегляне на САЩ, на кюрдите се наложи да се обърнат към Дамаск и да преговарят за възможността правителствата на Сирия и Русия да разположат свои части край границата с Турция. Тогава не беше постигнат прогрес, но подобни преговори отново могат да станат опция, ако Вашингтон реши да оттегли бойците си.

Колко далеч може да стигне Турция

Североизточният граничен район, който в момента се контролира от водените от кюрдите сили, се простира върху 480 км. от река Ефрат на запад до границата с Ирак на изток.

Първоначалната цел на турските войски изглежда ще бъде насочена към частта от границата между градовете Рас ал Айн и Тел Абияд. Източник на американската администрация е заявил в понеделник пред Ройтерс, че военни на САЩ са се оттеглили от наблюдателния си пост в близост до мястото.

Освен военните удари срещи Рас ал Айн в сряда, свидетел в Тел Абияд заявява, че в града са започнали да се чуват взривове, което е накарало населението да побегне.

Въпреки че попада под контрола на кюрдските сили, тази част от граничния район се характеризира с дългогодишно арабско присъствие.

„Това е територия, в която населението е арабско и Турция има добри връзки с водещите групи“, заяви Йозгюр Юнлюхисарчъклъ, директор на „Джърман Маршал фонд“ в Анкара. Според него, ако кюрдските милиции се опитат да се борят за тази територия „ще загубят много кръв“.

Русия и Иран подкрепят ли действията на Турция?

Русия и Иран, другите две големи сили замесени в Сирия, оказват силна подкрепа за президента Башар ал-Асад. За разлика от тях Турция и САЩ искат той да отстъпи властта и подкрепят бунтовниците, които се борят за сваленето му от власт.

Русия е на мнение, че Турция има право да се отбранява, но в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена, както и че всички чуждестранни военни части „чието присъствие е незаконно“, трябва да напуснат страната.

Ако САЩ изтегли всичките си войски от северозитчната част на Сирия, властта в Дамаск, подкрепяна от Русия, може да се опита да си върне контрола над голяма част от региона, докато той не е овладян от Турция.

Каква е реакцията на Запада спрямо действията на Турция?

Високопоставен служител на Държания департамент на САЩ определи намеренията на турските власти като „вероятно най-налудничевата идея, която някога съм чувал“.

Основните притеснения на западните страни са свързани със заселването на сирийци, които са араби и сунити, в регион, населяван основно от кюрди. Според тях подобни действия могат значително да променят демографията в този район.

Регионалния координатор на ООН за кризата в Сирия заяви, че всички заинтересовани страни трябва да избегнат масовото преселване на цивилни в случай на военна офанзива от страна на Турция.

Външните министри от ЕС ще обсъдят ситуацията на редовната си среща в понеделник.

Какво означава това за Асад?

Въпреки че територията остава извън обсега на сирийското правителство, намеса на турските сили може да означава, че вместо при невражеската СДС, регионът може да попадне под контрола на Турция и бунтовниците, които воюват срещу Асад.

От много време насам Дамаск гледа на Турция като на окупателка в североизточна Сирия. На моменти държавната власт дори открехна възможността за договаряне с кюрдите, въпреки че последните им преговори останаха без резултат.

Какво може да означава това за Ислямска държава?

Хаосът може да предостави възможност за Ислямска държава да опита да възроди присъствието си в региона. В същото време от СДС не спират да извършват операции срещу спящи клетки на терористичната организация, след като успяха да превземат и последната, държана от нея територия преди година.

Лидерите на сирийските кюрди от дълго време предупреждават, че СДС няма да успее да продължава да задържа пленици от ИДИЛ, ако ситуацията бъде дестабилизирана от Турция.

От СДС продължавата да държат в плен близо 5 000 бойци от сирйска и иракска националност, както и хиляда други, идващи от повече от 55 държави.