Турция започна и наземна операция в северна Сирия

Взрив в близост до сирийско-турската граница, заснет тази нощ край Акакале

Части на турската армия са пресекли в сряда вечерта границата със Сирия, пристъпвайки към наземния етап от операцията срещу кюрдските милиции.

"Нашите героични въоръжени сили и Сирийската национална армия (подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници) започнаха наземната фаза на операцията източно от река Ефрат в рамките на операцията "Извор на мира", заяви турското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес и ДПА.

По информация на турски медии специални части и бронирани машини, подкрепяни от сирийски бойци, са навлезли на територията на Сирия от три гранични пункта. Според говорител на група сирийски бунтовници, участващи в операцията, те са се насочили към град Тал Абияд, контролиран от кюрдската милиция „Сили за защита на народа в североизточна Сирия“.

БиБиСи съобщава за тежки сражения в централната част на пограничната зона, както и за десетки хиляди хора, които напускат домовете си, за да избягат от военните действия.

Операцията започна в 16 ч българско време в сряда с въздушни и артилерийски удари по сирийски формирования в североизточна Сирия.

Ръководената от кюрдите коалиция в североизточна Сирия заяви в сряда вечерта, че е отблъснала сухопътна атака на турските войски.
Ройтерс обаче пише, като се позовава на източник от кюрдските части, че те не са въоръжени с най-модерни оръжия и макар да са обучени от американските части, с които са работили заедно, те не разполагат с по-тежко въоръжение от минохвъргачки, което би им помогне да отблъснат турските части. Според източника на Ройтерс кюрдите не разполагат с ракети, зенитни и противотанкови оръжия.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп се защити от критиките на републиканците, че е позволил операцията, нареждайки изтеглянето на американските части, които подкрепяха сирийски формирования, сражаващи се срещу „Ислямска държава“ в региона. Той отхвърли тревогите на съпартийците, че заловените бойци на „Ислямска държава“ ще избягат след оттеглянето на американските войници в неделя. Президентът добави, че повечето от задържаните джихадисти са европейски граждани и че техните държави отказват да ги приемат обратно.

Тръмп даде нареждане за изтеглянето на американските части след телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган в неделя. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че САЩ не са давали зелена светлина за турската военна операция, а изтеглянето е било наложено заради сигурността на американските военни.

Президентът Тръмп заяви в сряда, че е възможно САЩ да наложат санкции на Турция, ако настъплението срещу кюрдите продължи.

Няколко държави, сред които Канада, осъдиха турската военна операция. Върховният представител по външната политика и и сигурност на ЕС Федерика Могерини заяви, че решението на сирийския конфликт не може да се постигне с военни средства и призова Турция едностранно да прекрати военната операция в североизточна Сирия. Според ЕС действията на Анкария ще застрашат преговорите за уреждането на бъдещето на Сирия, които се водят под егидата на ООН.

Външните министри от ЕС ще обсъдят ситуацията на редовната си среща в понеделник.