България подкрепя преговори на Скопие за членство в ЕС, но под условие

Външният министър Екатерина Захариева ще представи българската позиция на Съвета по общи въпроси на министрите от ЕС на 15 октомври

България ще подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Северна Македония и Албания, но няма да позволи Скопие да ги завърши, ако не изпълни конкретни условия, свързани с изчистването на спорните моменти от общата ни история. Това е официалната българска позиция преди срещата на върха на ЕС на 17 октомври, на която се очаква двете балкански страни да получат дата за начало на преговорите за присъединяване, съобщи БТА.

В сряда Министерският съвет прие Рамковата позиция по отношение на европейската перспектива на двете държави, в която са записани условията, които България поставя пред тях.

Основното българско искане е съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, да напредва по-бързо. Това означава да се постигнат конкретни договорености за личности и събития като Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови, Илинденско-Преображенското въстание, Кресненско-Разложкото въстание.

Северна Македония ще трябва да коригира и учебниците си по история и география и то в кратък срок. Освен това Скопие трябва да се откаже от всякакви претенции за малцинства у нас и езика на омразата към България. Трябва да бъдат премахнати и надписите върху паметници, паметни плочи и сгради, насаждащи открита омраза към България. София настоява Македония да осъди и югославския комунистически режим и да реабилитира репресираните заради българското си самосъзнание и връзки хора.

Това са условията, които трябва да бъдат изпълнени преди да се насрочи дата за първа междуправителствена конференция, а след това ще има нов пакет от уловия и втора конференция, която ще трябва да отвори пътя към фактическо присъединяване на Северна Македония в ЕС, обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"България ще се съгласи за фактическото присъединяване на Северна Македония само, когато са изпълнили всички условия", декларира също вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след правителственото заседание в сряда.