Украйна се съгласи на избори и самоуправление за окупираните територии в Донбас

Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украйна се съгласи да организира местни избори в окупираните райони на Донецк и Луганск, след които те да получат форма на самоуправление. Това ще се случи само след като всички въоръжени сили се изтеглят и страната си върне контрола над границата с Русия, съобщи във вторник президентът Володимир Зеленски.

„Не може да има и няма да има избори под дулата на оръжията. Няма да има и капитулация“, каза Зеленски. Той заяви, че договорката с Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) дава възможност за прекратяването на войната в Източна Украйна, която продължава вече 5 години и отне живота на повече от 13 хил. души.

Изборите ще бъдат проведени по правилата на украинската конституция и трябва да бъдат признати за честни и свободни от ОССЕ по т.нар. „Формула на Щайнмайер“. Москва и Киев също така ще разменят и останалите заложници.

Решението на Зеленски предизвика протести и остри реакции от страна на политическите му опоненти. Веднага след обявяването му представители на крайнодесни формации се събраха пред президентството, обявявайки се срещу постигнатите договрки.

Според бившия президент Петро Порошенко действията на властта представляват легитимация на руското влияние в Източна Украйна. Според представителя на националистическата партия „Свобода“ Юри Сюротюк Зеленски е извършил държавна измяна.

Москва постави като условие пред Киев използването на „Формулата на Щайнмайер“, за да се завърне към четиристранните преговори за мир, в които участват още Германия и Франция, които бяха замразени през 2016 г.

През 2014 г. Русия иззе контрола над полуостров Крим и оказа подкрепа на сепаратистите в регионите в Донбас, след като тогавашният президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт, а на негово място дойде Петро Порошенко.