"Въздушният мост", който спаси Берлин преди 70 години

Американски самолет "Дъглас C-54 Скаймастер" доближава пистата на летище Темпелхоф, очакван с надежда от хората на земята. Снимката е от 10 август 1948 г. Въздушният мост е осъществяват в продължение на 15 месеца, след като Съветските власти отрязват Берлин от света. По време на операцията загиват 101 участници, сред които 40 британци и 31 американци. 

Американски войниик проверява документите и контролира натоварването с брашно на самолет "C-47 Скайтрейн" на главното летище във Франкфурт на Майн на 29 юни, 1948 г. Това е главният снабдителен център за Берлинския въздушен мост. 

Повечето американски самолети използват южния коридор, който свързва Франкфурт с контролирананото от американците летище Темпелхоф. Всички британски самолети, както и 40 от американските, използват северния коридор от Хамбург до контролираното от британците летище Гатов в Западен Берлин. Самолетите летят денонощно, седем дни в седмицата, а кацанията са на всяка минута. 

Жители на Западен Берлин чакат, за да напълнят кофите си с вода на 3 юли, 1948 г. След като съветските части блокират доставките, опашките стават нещо обичайно. 

Летище Темпелхоф в Западен Берлин на 24 юли, 1948 г. Съоръжението е разположено близо до центъра на града и заобиколено от жилищни квартали. 

Трима американски войници координират тежкия въздушен трафик на Темпелхоф на 1 юли, 1948 г.

Американски транспортен самолет "Дъглас C-47" на летище Темпелхоф на 1 юли, 1948 г. Военни камиони чакат разтоварването на мляко и брашно. 

Деца са се качили на повредена от бомбардировките сграда край Темпелхоф, а в това време американски транспортен самолет преминава над главите им, натоварен с въглища. Снимката е от 9 юли, 1948 г. Всекидневните нужди от храна и въглища са 4500 тона, за да може градът да оцелее по време на съветската блокада. 

Деца събират парчета от въглища край фабрика в Западен Берлин на 27 август, 1948 г. Доставките по въздух са критични за продължаването на работата на фабриките. 

Германски работник отнася милионния чувал с въглища, доставен в Западен Берлин на 20 септември, 1948 г. Отгоре пише "От Фасберг с комплименти", това е британската военна база, от която са излитали "летящите колички с въглища".

Деца очакват бонбони от "Дъглас C-54 Скаймастер", известен като "бонбонения бомбардировач". Самолетът е пускал пакетчета със сладки неща с помощта на малки парашути от носни кърпички. 

Жизненоважно е значението на "Операция водопроводчик", както е наречено поделение на Кралските военновъздушни сили в Хонингтън, Великобритания. Шест самолета C-47 имат основната задача да доставят до Германия резервни части за останалите самолети от "въздушния мост".

Самолет "Съндърланд" от британските части каца на вода в река Хафел в Западен Берлин. Товарни самолети кацат също в езерото Ванзее от юли до средата на декември 1948 г., когато ледът не позволява повече.

Деца на борда на "Съндърланд" преди отлитане на 25 ноември, 1948 г. Тези самолети летят до британската окупационна зона до края на съветската блокада. Те осъществяват програма за спасяване на бездомни деца в студените месеци. Над 200 деца са отведени от Западен Берлин за два месеца. 

Хора чакат за дажбата от въглища в квартал Нойкьолн в Западен Берлин на 27 ноември, 1948 г.

Подаръци за най-нетърпеливите от Дядо Коледа. Снимката е от 15 декември, 1948 г., на летище Темпелхоф. Този американски самолет е натоварен с подаръци от Ню Йорк и е първият от организираната от военновъздушните сили на САЩ "Операция Дядо Коледа".

Американски Боинг C-97 наближава Темпелхоф. Полетът е от Франкфурт на Майн на 4 май, 1949 г. На борда са натоварени 25 тона провизии. 

Работници в съветския сектор на Берлин премахват барикадите на 11 май, 1949 г. Блокадата не постига целите си и това кара съветското ръководство да отвори отново пътищата по земя между Берлин и Западна Германия. "Въздушният мост" продължава до края на септември, за да бъдат запълнени запасите с гориво, храна и лекарства в случай на нова блокада. 
 

По време на "Въздушния мост" съюзниците извършват 278 228 полета, за да преодолеят съветската блокада.