Що е то импийчмънт и защо и този път няма да се случи

Доналд Тръмп

Камарата на представителите на САЩ във вторник започна разследване дали има достатъчно основания президентът Доналд Тръмп да бъде подложен на процедура по импийчмънт. Председателката на Камарата Нанси Пелоси, която е от Демократическата партия, обяви началото на разследването и допълни, че "никой не е над закона".

Новината получи огромна подкрепа от членовете на Демократическата партия, след като Тръмп публично призна, че е поискал от украинския президент Володимир Зеленски да разследва сина на тогавашния кандидат за американски президент и бивш вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

Във вторник Тръмп написа в Туитър, че въпросният телефонен разговор е бил "много приятелски и напълно уместен" и че не е оказал натиск върху Зеленски. След това той нарече разследването "лов на вещици".

Каква всъщност е процедурата по импийчмънт? Какво означава да бъде отстранен президентът на САЩ? Има ли как процедурата да стигне до края при настоящото разпределение на партиите в Конгреса? Следват отговорите на тези въпроси, събрани от Ройтерс.

Какво всъщност е импийчмънт?

Когато "бащите" основатели на САЩ създават ролята на президента, те се опасяват, че може да възникне злоупотреба с правомощията му. Затова включват в Конституцията процедура за отстраняване на президента от поста му по време на неговия мандат.

Съгласно Конституцията президентът може да бъде отстранен от длъжност заради "държавна измяна, подкуп или други сериозни престъпления". Какво точно означава това, не е ясно. В исторически план това обхваща корупция и други злоупотреби с доверието на обществото. Не е необходимо президентът да е нарушил конкретен закон, за да е извършил престъпление, достатъчно за импийчмънт.

Много правни експерти твърдят, че подтикването на чуждестранен лидер да се намеси в изборите в САЩ е точно видът поведение, което основателите на нацията биха счели за престъпление, което да предизвика импийчмънт.

Как работи процедурата?

Донякъде е погрешно схващането, че импийчмънтът се отнася до отстраняването на президента от длъжност директно. Всъщност процедурата се отнася само за повдигането на обвинение от Камарата на представителите на САЩ – долната камара на Конгреса, подобно на обвинителен акт по наказателно дело.

В момента текат дебати за това как трябва да започне разследването. Представителят на републиканците в Комисията по правосъдие Дъг Колинс твърди, че официално разследване може да започне чак след като цялата камара го разреши чрез гласуване. Депутатите от Демократическата партия обаче казват, че такова гласуване не е необходимо. В миналото тази комисия е водила разследванията по импийчмънт, но Демократическата партия може да предпочетe да назначи специално избрана за целта комисия.

Ако обикновено мнозинство от 435 членове на Камарата одобри повдигането на обвинения, процедурата продължава в Сената – горната камара на Конгреса, която провежда съдебен процес за определяне вината на президента. В този процес прокурори са депутатите от долната камара, съдебни заседатели са сенаторите, а съдия е председателят на Върховния съд.

За да бъде признат за виновен и премахнат от поста си президентът, е необходимо квалифицирано мнозинство (две трети гласове) от сточленния състав на Сената. Законодателите не са длъжни да докажат вината на президента „извън всяко разумно съмнение“, какъвто е стандартът в наказателното право в САЩ.

Разпределение на партиите в Конгреса

В Камарата на представителите (долната камара) има 235 демократи, 199 републиканци и 1 независим. Това означава, че Демократическата партия сама може да повдигне обвинение за импийчмънт срещу Тръмп.

В Сената има 53 републиканци, 45 демократи и 2 независими. За квалифицирано мнозинство са нужни 67 гласа. Това означава, че поне 20 републиканци и всички демократи и независими трябва да гласуват срещу Тръмп, за да бъде свален от поста си чрез импийчмънт. Републиканското мнозинство в Сената пък би могло моментално да гласува да отхвърли обвиненията срещу президента, без дори да се налага да разглежда доказателствата.

Нито един президент в историята на САЩ не е бил свалян чрез директен импийчмънт. През 1974 г. президентът Ричард Никсън подава оставка преди да бъде отстранен чрез импийчмънт. Неуспешни процедури по импийчмънт е имало срещу президента Андрю Джонсън през 1868 г. и срещу президента Бил Клинтън през 1998 г.