7 минути след крайния срок. Защо отказаха да регистрират Иванчева като кандидат за кмет на София

Столичната общинска избирателна комисия отказа да регистрира Десислава Иванчева като кандидат за кмет на София, става ясно от решение на комисията от вторник.

Причината за отказа е 7-минутно закъснение при подаване на необходимите документи.

Бившата кметица на район "Младост", осъдена на първа инстанция за подкуп, обяви преди няколко седмици, че ще се кандидатира за кмет на София. Подкрепа за това тя получи от Християндемократическата партия на България на Ирина Абаджиева-Репуц.

Във вторник в 17:07 часа в ОИК е постъпило предложение, подписано от Репуц, за регистриране на Иванчева за кандидат за кмет. "Предложението е заведено под № 20 на 24.09.2019 г. в 17.07 часа", посочват от ОИК.

Според приетата хронограма на Централната избирателна комисия (ЦИК) крайният срок за регистрация на кандидати бе в 17 часа на 24 септември. Ето защо заради 7-минутното закъснение ОИК отказва да регистрира Иванчева.

Заради закъснението ОИК-София отбелязва, че "не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво".

Като друг проблем се посочва, че част от документите не са били структурирани в "Excel", каквото е изискването.

Десислава Иванчева и нейната заместничка в община "Младост" Биляна Петрова са под домашен арест. В края на май Иванчева участва като независим кандидат в изборите за Европейски парламент и спечели 1.55% от гласовете,