Руската делегация в Ню Йорк намаля с 10 души, след като САЩ не им издадоха навреме визи

Константин Косачев остана в Москва, след като не получи виза в срок

Русия обвини САЩ, че нарушават международните си задължения като не са издали визи на десет от членовете на руската делегация за Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Руски депутат нарече това "възмутителен акт", а говорителката на външния министър Сергей Лавров обяви, че случаят ще бъде обсъждан с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

"Ситуацията е притеснителна, а подобни действия са неприемливи", каза говорителят на президента Путин, Дмитрий Песков. "Това е директно нарушение на международните задължения на Вашингтон, това не е двустранно посещение".

Такива действия заслужават "твърд отговор", каза Песков.

Вашингтон обясни, че руските официални лица не са предали навреме необходимите документи за издаване на визи.

"Съединените щати нарушиха своите задължения към международната общност и не издадоха навреме визи на редица членове на официалната делегация, включително и на мен", обяви председателят на комисията по външна политика на Съвета на федерациите Константин Косачев.

"Това е възмутителен акт, за който няма нито обяснение, нито оправдание", коментира още той.

Отношенията между Русия и САЩ са обтегнати по редица въпроси, сред които агресията на Москва срещу Украйна, предполагаемата намеса в президентските избори и участието в гражданската война в Сирия.

Говорителката на външното министерство Мария Захарова каза, че претенциите на САЩ за "технически проблем" не отговарят на истината и всички необходими документи са били "предадени в срока, поставен от американските дипломати".

"Това е недостоен пример как САЩ не уважават страните членки на ООН... Този нов пример на незачитане на правата на суверенните държави и международните организации, както и неспособността поне да изпълнят международните си правни ангажименти, ще бъдат основна тема на разговора между Лавров и Помпео в Ню Йорк", написа Захарова във Фейсбук.

Според подписано през 1947 г. споразумение за седалището на ООН в Ню Йорк, визите за поканените чужди дипломати трябва да бъдат "издавани без такса и колкото е възможно по-бързо".

Американските закони обаче казват, че нищо в споразумението за ООН не може да ограничи правото на САЩ да "охраняват собствената си сигурност и да контролират достъпа на чужденци до всяка територия на Съединените щати, извън централата и района около нея".

През 1998 г. председателят на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат получи отказ за виза за участие в Общото събрание, което по този повод бе преместено в Женева.

Преди няколко дни ирански официални лица също се оплакаха, че има забавяне при обработката на документите им за пътуването до Ню Йорк. Президентът Хасан Рохани получи виза, но няколко човека от неговия екип получиха отказ.