"Проблем 2024". Ще промени ли Русия конституцията си, за да остане Путин на власт

Четвъртият мандат на Владимир Путин изтича през 2024 г.

Миналия октомври върховен съдия в Русия предложи да се помисли за промяна на 26-годишната конституция на страната – включително и в посока удължаване на престоя на Владимир Путин във властта.

Два месеца по-късно председателят на държавната дума Вячеслав Володин, близък съюзник на Путин, изказа същото мнение. През месец юли тази година той отново спомена тази своя идея.

Сега един от бившите колеги на Путин в КГБ, също роден в Санкт Петербург, който управлява мощния конгломерат „Ростек“, също се изказа по темата: „Може би е дошло времето да помислим за промяна на конституцията“.

„Не трябва да се променя из основи, разбира се. Но животът си върви, променя се. Във всеки случай, това трябва да е колективно решение, трябва да се обсъди преди това“, каза пред вестник „РБК“ Сергей Чемезов.

Той прави сравнение с конституцията на САЩ, която е била поправяна много пъти.

„Нашата не е толкова стара, така че може би са възможни някои промени“, е цитиран да казва още Чемезов.

За наблюдателите на Кремъл тези думи са знак, че във вътрешния кръг на Путин вече са започнали обсъжданията по един от най-важните въпроси за елита от разпадането на Съветския съюз насам:

Какво да правим с Путин?

„Тези коментари са нещо ново и странно. Приятелите на Путин обикновено не се намесват във вътрешната политика и избягват всякакви конфликти и спорни ситуации. Затова е странно“, коментира Татяна Становая, основател на консултантската компания R.Politik.

Това лято Путин навърши 20 години на върха на политическата власт и вече е най-дълго управлявалият ръководител на Русия след Леонид Брежнев, ако се броят и годините му като премиер. Той все още няма алтернатива, беше преизбран с голямо мнозинство, а популярността му продължава да предизвиква завист сред лидерите на други страни.
Но руснаците стават все по-нетърпеливи, защото санкциите, изолацията и корупцията забавят икономическото развитие. Одобрението за Путин значително се понижи след преизбирането му.

На този фон Путин става все по-зависим от най-приближения си кръг съветници и приятели, съгласяват се всички политически анализатори.
С някои представители на този кръг Путин е заедно още от Санкт Петербург, сред тях са Медведев и Чемезов. Последният е бивш офицер от КГБ и е бил в Източна Германия, когато и Путин е бил пратен там от разузнаването. Секретарят на Съвета по сигурността към президента, Николай Патрушев, също идва от КГБ. Тези приближени са известни като „силовиците“. Братята Ротенбург пък са бивши джудо партньори на Путин от Санкт Петербург, а днес получават огромни обществени поръчки.

Бизнесът на тези групи разцъфтя по времето на Путин и им позволи да изградят собствени мрежи на влияние. Експерти коментират, че точно заради това, е трудно да си представим демократична смяна на върха, при която Путин просто се оттегля в края на 2024 г. и предава властта в ръцете на демократично избран наследник.

Има и още една причина за бързането. През септември 2021 има избори за Държавна дума. Ако управляващата партия „Единна Русия“ изгуби част от местата си, това ще затрудни евентуални конституционни промени след това.

Чемезов е начело на един от няколкото изключително мощни държавни икономически конгломерата. Компаниите от „Ростек“ са някои от най-известните износители на оръжие „Рособоронекспорт“, „Руские хеликоптери“, производителят на камиони „Камаз“, както и легендарната оръжейна фирма „Калашников“.

Конституцията на Русия ограничава президента до два последователни мандата. Преди десетина години обаче мандатите бяха удължени от четири на шест години.


Конституцията на Русия ограничава президента до два последователни мандата. Преди десетина години обаче мандатите бяха удължени от четири на шест години. Така Путин се оттегли и стана премиер през 2008 г., за да се завърне отново като президент през 2012 г. Досега той никога не е нарушавал правилата. Четвъртият му мандат свършва през 2024 г.

През октомври 2018 г. председателят на руския Конституционен съд Валерий Зоркин публикува статия в държавния вестник „Росийская газета“, в която спомена, че приетата през 1993 г. конституция вече е противоречива и остаряла.

Три месеца по-късно Вячеслав Володин каза в присъствието на Путин, че е време да започнат обсъждания за промяна на конституцията, вероятно в посока ограничаване на правомощията на президента и увеличение на тези на парламента.

През юли Володин се върна на темата и публикува своя статия в официалния парламентарен вестник, в която говори за „липса на необходимия баланс между работата на законодателната и изпълнителната власт“.

Путин засега не обръща внимание на коментарите, че той и приятелите му обмислят варианти за оставане на власт и след 2024 г.

Путин засега не обръща внимание на коментарите, че той и приятелите му обмислят варианти за оставане на власт и след 2024 г.


„За момента не планирам конституционни промени“, заяви той след преизбирането си през 2018 г.

В интервюто Чемезов е попитан какви точно конституционни промени би предложил:

„Не казвам, че трябва да има промени. Попитайте Володин какво е имал предвид“, казва Чемезов.

За да може Путин да напусне президентския пост, но в същото време да запази централната власт от друга позиция, – например ръководител на евентуален съюз с Беларус – отново е необходима промяна в конституцията.

Според Становая, засега никой не знае как точно Путин смята да разреши „проблема 2024“.

„Никой няма информация как бихме променили конституцията. Има много проекти, много идеи, които се обсъждат в Кремъл“, казва тя.

Най-близкият кръг на Путин е наричан от политическите анализатори в Русия „Политбюро 2.0“. Чемезов реагира остро на това сравнение в интервюто:

„Всъщност, това винаги ме разсмива. Измисляте си някаква хипотеза. Какво е това Политбюро 2.0? Все едно се събираме, за да обсъждаме назначения. Познавам много от тези хора, но никога не си насрочваме специални срещи“, обяснява той.