Три минути: “Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно?”

Преди две седмици Вежди Рашидов предложи на правосъдния министър Данаил Кирилов да напишат заедно закон срещу фалшивите новини.

Добро утро. Най-важното днес:

- “Аман от свобода”

- Какво се случи в БНР

- БСП официално подкрепи Мая Манолова

„Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте?” - думите са на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов пред БНТ. Повод за този коментар са събитията в БНР от края на миналата седмица. “Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари…”, продължава Рашидов.

А ето какво се случи в БНР накратко - десетки журналисти излязоха на протест срещу отстраняването на Силвия Великова от ефир. Борис Митов ви среща с някои от тях - тук може да прочетете защо са се включили в протеста. По-късно генералният директор на БНР Светослав Костов и подалият оставка програмен директор на “Хоризонт” Николай Кръстев са били разпитани в ДАНС заради безпрецедентното замлъкване на всички предаватели на радиото. Бойко Борисов пък се е обадил по телефона и Великова отново ще води, а ръководството на БНР обяви една иновация - всеки репортер ще има свой дубльор в сферата, която отразява, за да има плурализъм.

В тази история главно действащо лице е солидарността на колегите в радиото. Различните управляващи знаят много добре, че трудно могат да изгонят свободата от БНР. Тук припомняме и други подобни случаи. Не трябваше дълго да обсъждаме, за да изберем екипа на БНР за Човек на деня.

По същото време обаче фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев бе задържан и прекара почти денонощие в ареста, защото е опитал да снима полицаи, точно преди поредния протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. И този случай не мина без пряката намеса на Борисов, който е накарал ръководството на МВР да се извини и е обещал ГЕРБ да обсъди отмяната на Указа за борба с дребното хулиганство, който е от 1963 г. и позволява подобни своеволия.

И като стана дума за Гешев - ако следите тази тема, вече сте подготвени за нашия Седмичен изпит.

Фандъкова, Манолова, Игнатов

Националният съвет на БСП подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Социалистите дори призоваха десните в столицата да подкрепят Манолова при евентуален втори тур срещу Йорданка Фандъкова.

Кандидатът на “Демократична България” за кмет на София Борислав Игнатов се обяви против идеята на Манолова за референдум дали да има инсталация за горене на отпадъци. “Най-големият референдум са самите избори”, коментира Игнатов.

Кметът Йорданка Фандъкова пък обеща изграждане на “зелен ринг” по неизползваните жп линии около София. Предложението е по трасето да има велоалеи и места за почивка.

Русофили, шпиони, паметници

На язовир Копринка се проведе традиционният събор на Национално движение “Русофили” в момент, когато председателят Николай Малинов е с обвинение за шпионаж. Не пропускайте видео репортажа на Георги Кожухаров от “Дневник”.

“Само в руското посолство шпионите са около 68 човека. Извън руското посолство има над 100 шпиони”, коментира пред Нова телевизия бившият външен министър Соломон Паси.

Общинският съвет в Шести район на Прага реши да демонтира паметника на съветския маршал Иван Конев, който е начело на Съветската армия при освобождаването на Чехословакия от нацистите през 1945 г. Причината - противоречивите оценки заради участието на Конев и в репресиите след това.

И две препоръки

Седмица мина от 9 септември, но коментарите и споровете не спират. Историкът Стефан Дечев събра специално за Свободна Европа само факти, от които всеки може сам да си направи изводи.

Следите ли поредицата на Ивайло Везенков “9 места за 9 септември”? От този епизод ще научите кога и как е построен Партийният дом в София и какво можеше да има на негово място. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.