Хиляди протестираха срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Протестиращите се събраха пред Съдебната палата и продължиха на "Марш за право и свобода" към Народното събрание

Няколко хиляди граждани се събраха на протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор във вторник в София. Протестът беше организиран от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и беше под надслов „Кой избира Главния прокурор? Марш за Право и свобода“.

Протестиращите скандираха „Гешев е позор“ и „Оставка“ и носеха плакати с надписи “Да не превръщаме цацаратурата в гештапо”, “Конституцията не е екстремизъм” и „СТОП“ с лицето на Иван Гешев.

Протестиращите бяха няколко хиляди

„Проблемът е системен. Дори Гешев да бъде сменен, ще дойде друг като него“, каза председателят на „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков пред протестиращите. Той изтъкна, че искането на протестиращите е гарантиране на прозрачна процедура и истинско състезание между кандидати за ръководител на държавното обвинение.

Кандидатурата на зам.-главния прокурар Иван Гешев беше издигната от цялата прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не се възползва от правото си да номинира друг и така Гешев остана единствен кандидат.

Протестът срещу кандидатурата на Гешев беше организиран от инициатива "Правосъдие за всеки"

„Не може да ни убеждават, че само един юрист е годен да бъде главен прокурор“, каза пред протестиращите Методи Лалов, който подаде оставка като съдия и заяви намерение да се кандидатира за общински съветник в листата на "Демократична България".

След 19 часа протестиращите се събраха пред Съдебната палата, преминаха по ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ и се насочиха към Народното събрание по бул. „Васил Левски“.

Когато стигнаха до Народното събрание, протестиращите направиха жива верига и обиколиха сградата на парламента и зоната за сигурност около нея, хванати ръка за ръка. Целта беше да покажат, че гражданите могат да се обединят, за да постигнат промяна.

Контрапротест в защита на кандидатерата на Гешев

Около час преди началото на протеста в близо до сградата на БНБ пристигна автобус с роми, голяма част от които носеха еднакви плакати с надпис „Гешев е расист“. Това е препратка към изказването на кандидата за наследник на Сотир Цацаров „и циганите правят така“, за което обаче Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) реши, че не е форма на дискриминация. След кратък разговор с полицаите, охраняващи контрапротеста, повеждащ се по същото време, те бяха насочени в посока към Съдебната палата.

Подкрепящите кандидатурата на Гешев носеха плакати с надписи "Не искаме да ни е страх"

Освен тях на мястото, където предстоеше да започне протеста срещу кандидатурата на Гешев, вече се бяха събрали няколко десетки млади мъже, облечени предимно в черно и със слънчеви очила и качулки. Първоначално те демонстрираха, че подкрепят исканията на демонстрантите срещу номинацията на Гешев, като скандираха „Велислав Величков. Главен прокурор.“ Величков е председател на „Правосъдие за всеки“. Той никога не е предлаган като гражданска кандидатура за поста главен прокурор.

Впоследствие тази група се разпръсна, но остана пред Съдебната палата. Част от нея продължи с протестиращите, когато те се насочиха към парламента. През цялото време полицейското присъствие около групата беше засилено. Организаторите на протеста срещу кандидатурата на Гешев предупредиха за възможни провокации и призоваха гражданите да се движат само по указания маршрут, съгласуван с местните власти и полицията, и да сигнализират, ако забележат нещо нередно.