Британският парламент е разпуснат, 51 дни до Брекзит

Протестиращи за и против Брекзит са ежедневно явление пред британския парламент в Лондон.

Британският парламент излезе в едномесечна принудителна ваканция от днес, след като кралица Елизабет Втора уважи искането на правителството да го разпусне до 14 октомври.

Това стана, след като снощи депутатите задължиха кабинета да публикува неофициалната кореспонденция между членовете си по разпускането на парламента.

Премиерът Борис Джонсън заяви във вторник, че няма да иска удължаване на Брекзит след 31 октомври. Това стана само няколко часа, след като влезе в сила законът, изискващ напускането да стане в началото на 2020 г. или до постигане на споразумение с ЕС за условията за напускане.

За втори път в течение на седмица депутатите отхвърлиха молбата на Джонсън да се опита да преодолее безизходицата чрез предсрочни избори.

Последното заседание в Камарата на общините в понеделник вечер премина напрегнато. Опозицията издигна плакати “накарани да замълчат” и подвикваха “срам за вас” към банките на управляващите консерватори.

Според агенция “Ройтерс” Джонсън вече няма контрол над излизането на Великобритания от Европейския съюз. Той трябва или да наруши закона, който го задължава да иска ново отлагане, или да помоли за отсрочка европейските лидери на срещата им на 17 и 18 октомври в Брюксел.

В интервю за европейското издание на “Политико”, публикувано във вторник, премиерът на Люксембург Ксавие Бетел казва, че засега не вижда основателни причини подобна молба да бъде удоволетворена, но че европейските лидери ще обсъдят нова отсрочка, ако Лондон поиска това.

Борис Джонсън заяви в понеделник, че правителството му ще увеличи усилията за договаряне на споразумение с ЕС, готвейки се в същото време за излизане без сделка.

“Ще отида на решаващата среща на върха на 17 октомври и независимо как парламентът се опитва да ми върже ръцете, ще се опитам да постигна споразумение в национален парламент... Това правителство няма да отлага повече Брекзит”, заяви британският министър-председател.

Законът, който беше подписан от кралицата в понеделник, цели да блокира излизане без споразумение като принуди Джонсън да поиска тримесечно отлагане на напускането от ЕС, освен ако британският парламент не е одобрил споразумението или не се е съгласил до 19 октомври излизането да стане без сделка.

Джонсън пое поста министър-председател през юли, след като неговата предшественица Тереза Мей не успя да прокара Споразумението за оттегляне чрез парламента.

Ако Великобритания депозира в Съвета на ЕС ново писмо за отлагане, то трябва да бъде одобрено единодушно от лидерите на останалите 27 държави-членки.