Цацаров иска отнемане на гражданството на още двама мними инвеститори

Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага да бъде отнето гражданството на двама души, които са поели ангажимент да направят инвестиции в България, но не са го изпълнили съобщи държавното обвинение.

Това е било основанието за предоставяне на българско гражданство през 2018 г. на Омру Махмуд Фаузи Дасуки от Египет и Сахм Абдул Абдул Яги от Израел. Тъй като основанието не е изпълнено, главният прокурор предлага гражданството им да бъде отнето.

Двамата са поредните инвеститори, получили българско гражданство, за които при проверка е установено, че не са спазили законовите изисквания. В края на юни Сотир Цацаров поиска отнемане на българското гражданствона трима руснаци и един казахстанец. Два от случаите, при които са открити нарушения, са част от разследвания на Свободна Европа. Става дума за казахстанецът Каир Рахимов и за рускинята Галина Улютина, която е съпруга на вицепрезидента на ВТБ Юрий Соловьов.

През юли отново след сигнал на ДАНС главният прокурор предложи отнемане на гражданството на родения в Кайро Магди Мохеб Камил Кассабгуи и пакистанеца Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани.

За всеки от тях главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал министъра на правосъдието, с искане да отправи предложение до президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализацията.