Фон дер Лайен обяви имената на комисарите, ресорите – утре

Урсула фон дер Лайен

Избраната за председателка на следващата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес имената на членовете на екипа си. Европейската комисия, която се очаква да встъпи в длъжност на 1 ноември, ще се състои от 27 души. Великобритания няма да бъде представена в нея.

„Работим с презумпцията, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври“, съобщи говорител на Европейската комисия.

Ако дотогава Брекзит не се е случил, Лондон ще бъде задължен да даде кандидат за член на Европейската комисия.

Представител от България е Мария Габриел, която беше единствената номинация на правителството на Бойко Борисов. Днес премиерът заяви, че тя ще управлява ресор с бюджет, по-голям от настоящия на комисар за цифровото общество, както и че той ще бъде достоен за България.

В новия състав на ЕК ще преминат 8 комисари от екипа на Юнкер, които са отново номинирани от правителствата на своите страни: Йоханес Хан (Австрия), Мария Габриел (България), Вера Йоурова (Чехия), Маргрете Вестагер (Дания), Фил Хоган (Ирландия), Валдис Домбровскис (Латвия), Франс Тимерманс (Холандия) и Марош Шефчович (Словакия). Към тях трябва да се прибави и говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас, който е номиниран за еврокомисар от Гърция.

Фон дер Лайен вече пое ангажимент към европейските лидери при номинирането си, да назначи Вестагер и Тимерманс, които бяха водещи кандидати за председател на Европейската комисия, съответно от партиите на европейските либерали и от социалистите, за свои старши заместници.

Ясна е и позицията на испанския кандидат Жозеп Борел, който бе номиниран от европейските лидери като кандидат за върховен представител по външната политика и политика на сигурност на ЕС.

Сред членовете на екипа на Фон Дер Лайен има петима действащи министри: Дидие Рендерс (министър на отбраната на Белгия), Илва Йохансон (министър на благосъстоянието и здравеопазването на възрастните, Литва - Виргинус Синкевичус (министър на икономиката и иновациите), естонката Кадри Симсон (министър на икономиката и инфраструктурата) и Хелена Дали, която е европейски министър на Малта.

Хърватия е посочила евродепутата Дубравка Щуйца. Евродепутати предлагат и Румъния (Рована Плъмб), Люксембург (Никола Шмит) и Унгария (Ласло Трочани).

Бившият премиер Паоло Джентилиони ще стане член на Европейската комисия от Италия. Бивш министър номинира и Финландия - Юта Урпилайнен. Кипърският кандидат е депутат – Стела Кириакиду. Полша номинира за еврокомисар своя член в Европейската сметна палата за еврокомисар – Януш Войчеховски. Франция и Португалия предлагат подуправители на националните си банки – Силви Гулар и Елиза Ферейра. Комисар от Словения ще е посланикът на страната към ЕС Янез Ленарчич.

В петък европейската служба за борба с измамите ОЛАФ потвърди, че разследва кандидатите от Полша и от Франция за неправилно разходване на средства по време на мандатите им като евродепутати. Войчеховски съобщи, че вече е върнал 11 250 евро, неправилно отчетени като транспортни разходи, а Силви Гулар е възстановила 45 000 евро, изплатени като заплати за сътрудници, за които ОЛАФ проверява дали не са били фиктивни.

Очаква се във вторник Урсула фон дер Лайен да обяви разпределението на ресорите между комисарите, както и структурата на Комисията. След това Европейският парламент ще насрочи интервюта за препитване на кандидатите през септември и октомври преди да одобри състава на Комисията в края на октомври в Страсбург. Съветът на ЕС ще назначи комисарите.