Гневни селяни, захвърлени понтони и облъчени въжета. Още следи за мистериозната експлозия в Русия

Пострадали по времето на взрива в Ньонокс понтони са довлечени до брега.

"Какво се случи тук? Какво е разлятото гориво?"

Селяните в района не са получили отговори на тези въпроси.

"Най-важното е, че правителството не казва нищо. Местните власти също. Всички лъжат", казва един от селяните.

Хората в село Ньонск на брега на северното Бяло море обсъждат мистериозната експлозия, която възникна на руския военен полигон преди месец. Загинаха пет човека, а нивата на радиация в близките населени места се покачиха. Учени от целия свят се опитват да сглобят картината и да си обяснят какво се е случило.

Месец след експлозията на 8 август, все още няма ясно становище на властите. Все повече доказателства обаче водят до извода, че взривът е възникнал по време на неуспешна операция по обезопасяване на потънала ракета.

Сред новите доказателства са снимки, които показват останките след взрива, включително две платформи, които са довлечени по-късно до брега. Те продължават да излъчват от умерена до висока радиация.

Руската държава - в лицето и на президента Владимир Путин, и на местните власти, се ограничиха до успокояване на хората. Живеещите в района обаче говорят само за това, а гневът им става все по-силен.

Екологът Андрей Климов от Северодвинск, корабостроителен център на 35 км. от Ньонск, организира в събота среща за обсъждане на инцидента. Видео кадри показват, че на нея са дошли над триста души, които внимателно слушат. Климов обяснява, че целта му е да успокои хората за дългосрочните последици за здравето.

Живеещите в Ньонск са близо 450 души.

"Най-важното е, че можете да берете горски плодове, гъби и всичко, което расте около къщите ви. Можете спокойно да ги ядете", казва Климов на хората. Но ги предупреждава да избягват риба, която е уловена в дните след инцидента.

Но спокойният тон на срещата бързо се изпарява. Един мъж цитира морски офицер, който четири дни след инцидента казал на хората да не събират никакви останки, изхвърлени на брега, защото може да са облъчени.

"Вие като официален представител ли ни говорите? Официално ли говорите?", обръща се мъжът към Климов. "Ако след година тук се появи някаква болест по животните и растенията, вие ли ще ни платите компенсация?"

"Какво точно гръмна, кажете ни истината", продължава мъжът. "Какво е разлятото гориво? В коя посока е понесено?"

"Това е въпрос към Министерството на отбраната", отговаря Климов.

Военното министерство обаче не казва много по темата. В официално съобщение в деня на експлозията ведомството информира за двама загинали без никакви подробности. Два дни по-късно държавната "Росатом" разкри, че загиналите са петима служители на компанията, които са извършвали "технически и инженерен надзор" по време на тест на "радиоактивно изотопно гориво за ракетен двигател с течно гориво".

На 26 август руската метеорологична служба каза, че е засякла няколко радиоактивни изотопа в Северодвинск, включително и тези, които дадоха основание на независими експерти да говорят за ядрена реакция.

Путин обяви от своя страна, че експлозията е станала по време на изпитание на оръжие.

В ново видео неизвестен мъж сочи специално към две плаващи платформи, които са довлечени на брега от почти три седмици. "Нека си ги вземат. Или да ги нарежат и да ги разкарат от селото", призовава той.

Понтоните дават повече информация за случилото се, но и поставят нови въпроси. Двете платформи, натоварени с разрушено индустриално оборудване, са оставени без надзор на брега. И без обяснение.

Едната е тук от 9 август, ден след взрива. Другата пристига пет дни по-късно, разказват селяните.

На една от платформите има останки от сериозно повреден кран, стълба за гмуркане, както и контейнер за съхраняване на радиоактивни материали. Това засилва версията, че на 8 август е било извършвано нещо под водата.

Присъствието на понтони в близост до мястото на експлозията съвпада със сателитните снимки, направени няколко дни след инцидента.

Тестови платформи близо до Ньонск, 18 август

Репортер на TV29.ru отиде с гайгеров брояч в района и измери от умерени до високи нива на радиация, излъчвана от въже за теглене на един от понтоните. Замерването до другия понтон също показа нива на радиация над нормите.

Бруно Шарейрон, директор на френския изследователски център за радиация CRIIRAD, коментира, че тези показания говорят със сигурност, че някои от останките са облъчени. Трудно обаче е да се прецени дали това е опасно, защото няма информация за вида на излъчената радиация.

Според него, обаче, възможно е други обекти в морето да са по-тежко облъчени, например части от машините на понтоните. "Този бряг трябва сериозно да бъде почистен", каза той по имейл пред Свободна Европа. "Властите трябва да съберат радиоактивните останки, да наблюдават замърсяването на водата, утайките в пясъка, растенията и животните".

По време на срещата на 31 август гневът на селяните е насочен определено към Климов, който обяснява, че е помолен да дойде в селото, за да разсее страховете. Той също казва, че обвинява "Росатом" за това, че е преместил оборудването за тестване на оръжие от Новая земля в Баренцово море на полигона в Ньонск и така е изложила на риск местните хора.

"Преди всичко, ние трябва да се обявим против ново извършване на подобни тестове", казва Климов. "Те не трябва да се извършват тук".

Климов не отговори на есемесите на Радио Свободна Европа и на съобщенията, които му изпратихме в социалните мрежи, търсейки неговия коментар.

Попитахме неназован говорител на "Росатом" как ще коментира гнева на хората в Ньонск. "Росатом" няма право да коментира класифицирани военни договори и тестове на оръжия", гласи полученият отговор.