Фандъкова официално обяви кандидатурата си за нов мандат в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова официално обяви кандидатурата си за нов мандат начело на столицата, съобщи БНР.

„София се развива в последните 10 години не с приказки, а с работа“, каза Фандъкова. Според нея "ще бъде предателство спрямо софиянци" ако не се кандидатира за четвърди мандат.

Заявката й гласи, че ще работи с нови хора и по нови проекти, ако бъде преизбрана на поста си. Фандъкова призна, че е допускала грешки спрямо хора и „ситуации“, но го отчете като нещо естествено, предвид „темпа на работа“ в последните 10 години.

Настоящият кмет обяви три приоритета, ако отново бъде избрана за кмет. Това са развитието на кварталите, „зелена“ София и дигитализацията.

Решението ѝ беше очаквано заради повишената активност в последните седмици, както и заради изказването, че би се кандидатирала за нов мандат с обновен екип.

Фандъкова е кмет от 2009 г., когато спечели частичните местни избори и довърши мандата на Бойко Борисов, който стана министър-председател. Тя спечели вота в столицата още два пъти през 2011 и 2015 г., като и двете победи дойдоха още на първи тур.

Недоволството срещу нея се засили особено много в последните близо две години с началото на големите ремонти в центъра на София. Остри реакции имаше най-вече срещу проекта за реновиране на емблематичната улица „Граф Игнатиев“, който беше удължаван, а бяха наложени и глоби на фирмата изпълнител.

В последните седмици социологически агенции посочват, че Фандъкова е един от двамата фаворити за кметското място в София. Те определят за неин основен конкурент омбудсмана Мая Манолова, чиято кандидатура се очаква да бъде издигната в следващите дни.

Официално за кмет на София вече се кандидатираха арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" и независимият Борис Бонев, подкрепен от неправителствената организация "Спаси София".