80 години от началото на Втората световна война

Ветерани от войната по време на церемониите във Варшава

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемониите за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Първото събитие се състоя в полския град Виелун, точно в 4:40 сутринта, когато се смята, че са започнали бомбардировките над града от страна на немската авиация.

"Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка“, каза по време на церемонията Щайнмайер.

Полският президент Анджей Дуда напомни,. че Втората световна война е започнала с военно престъпление. По негови думи умишлено са били нападнати цивилни, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

"Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?", каза Дуда. Той също така подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може подобно нещо да не се случва никога повече по света и заяви, че само истината може да „изцери раните“.

При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА. През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона полски евреи.

Редица световни лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел, американският вицепрезидент Майк Пенс, сред които бе и българският президент Румен Радев, се включиха в главнита церемония във Варшава. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отмени участието си в събитието заради приближаването на урагана Дориан до бреговете на страната му.