Украйна отрече размяната на затворници с Русия да е завършена

Украинският режисьор Олег Сенцов по време на процеса срещу него през 2015 г.

Офисът на украинския президент Володимир Зеленски отрече извършването на размяна на затворници с Русия, за която се появиха съобщения по-рано днес.

Украйна се надява да получи от Русия 24-има военни моряци, както и няколко политически затворници, включително кинорежисьора Олег Сенцов, които са задържани в Русия.

Размяната беше договорена през юли между президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски.

По-рано днес новоизбраният главен прокурор на Украйна Руслан Рябошапка публикува съобщение на украински депутат, че руските власти вече са освободили 24-имата украински военни моряци, пленени през ноември 2018 г. при инцидента в Керченския пролив, украинския режисьор и правозащитник Олег Сенцов, както и още трима украински граждани - Микола Карпюк, Володимир Балух и Павел Гриб.

Четиримата политически активисти са осъдени на различни срокове в Русия за съпричастност към военните действия в Източна Украйна и при анексията на Кримския полуостров.

Според укаинската президентска администрация, цитирана от Ройтерс по размяната на затворници се работи, но тя още не е осъществена. Говорител на украинската Служба за сигурност е заявила пред руската агенция ТАСС, че замяната няма да се състои в петък, както и че датата, на която ще се случи тя, още не е определена.

Руската агенция обаче потвърждава, че Сенцов е преместен от затвора в Сибир, където излежава присъдата си, в Москва.

Засега не е известно кои руски граждани, намиращи се в Украйна са част от размяната.

Преди дни Киев освободи под гаранция руския журналист Кирил Вишински, който беше задържан в ареста по обвинения в шпионаж и очаква присъда повече от година.

Преговорите по размяната на затворници все още продължават, съобщават руската информационна агенция ТАСС и Facebook страницата на Службата за сигурност на Украйна, призовавайки да не се публикува непроверена информация.