Три минути: Лондон с блокиран парламент. 1 млн. лева глоба за ДСК

Жена протестира срещу намерението на британското правителство да блокира парламента за месец и половина, за да предприеме необезпокоявано Брекзит без сделка.

Добро утро,

Ето най-важното, което си струва да знаете към 8 часа тази сутрин:

  • Банка ДСК е глобена с 1 милион лева
  • В страната има 120 моста със сметища отдолу
  • Огромен римски мавзолей е открит до Пловдив

    Протести заляха снощи Великобритания, след като стана ясно, че парламентът в Лондон е практически суспендиран до 14 октомври, за да се предотврати всякаква възможност депутатите да блокират излизането на страната от ЕС без сделка. Дотук се стигна след като премиерът Борис Джонсън поиска кралица Елизабет II да пренесе за 14 октомври речта си за откриването на новата парламентарна сесия. Кралицата се съгласи. Така депутатите няма да имат възможност да заседават, нито да приемат законодателство, с което да спрат Брекзит без сделка. Снощи обаче беше открита онлайн петиция срещу прекратяването на работата на парламента и само за няколко часа тя събра над 1.1 милиона подписи. Всяка петиция, събрала над 100 000 подписа трябва да доведе до дебати по повдигнатия в нея въпрос, пише БТА.

ДСК, сметища, избори

Банка ДСК беше глобена с 1 млн лева заради кражба на лични данни, пише "Медиапул". Изтекли са подписи, ЕГН, копия на лични карти и данъчни документи на над 33 000 души, които още не са уведомени.

В страната има цели 120 моста, под които са организирани сметища. Това откри пътната агенция, след като направи проверка. Дотук се стигна след като мост на магистрала "Струма" беше повреден от пожар, пламнал от сметището под него.

Кой ще оглави КПКОНПИ, след като Пламен Георгиев беше принуден да подаде оставка? Полина Паунова твърди, че който и да дойде на негово място, може също да е с голяма тераса. Тя дава и примери.

Местните избори на 27 октомври ще бъдат рекордно скъпи. Те ще струват на данъкоплатците над 70 млн. лв. Причината за това поскъпване е в това, че правителството и ЦИК се разбраха да бъдат увеличени възнагражденията в избирателните комисии по места.

Родителски права, училище, екология

Едно от двете руски семейства, на които Москва иска да отнеме децата, застанаха пред журналисти и обясниха по каква процедура им се случва всичко това. Както знаете, двете семейства са заплашени с отнемане на родителските права заради това, че са отишли на протест с децата си.

"Дневник" публикува обобщение на фактите около случая "Дарина Такова" – историята на оперната прима, която беше унизена от условията за участие в конкурс за преподавател в музикалното училище. Следим темата.

Докато ни заливат новини за пожарите в Амазония, които просто дойдоха на смяна на пожарите в Сибир, вижте един човек, който превръща своята угриженост за природата в действие: Никола Рахнев досега е организирал засаждането на 622 000 дървета в България. Чрез създадената от него инициатива Гората.бг

И няколко препоръки

Огромен римски мавзолей е открит до Пловдив, пише "Площад "Славейков". Намира се край село Маноле, в могилата Мал Тепе. Предполага се, че на това място е бил погребан римски император или управител на провинция Тракия.

Несравнимият с нищо ремонт на "Графа" в София продължава с пълна пара. Александра Маркарян публикува в "Офнюз" снимки от новия етап, в който по улицата се монтират над 600 колчета.

Ако сте в Созопол, значи знаете паролата: всичко е Аполония. Днес започват празниците на изкуството. Вижте програмата.