Няма кой да спре Брекзит без сделка. Британският парламент спира работа

Премиерът Бърис джонсън поиска замразяване ан работата на парламента

Парламентът в Лондон ще спре да работи няколко дни след като депутатите се върнат от лятната си ваканция в началото на септември, съобщи Би Би Си. Той ще възобнови дейността си на 14 октомври – две седмици преди датата, на която Обединеното кралство трябва да излезе от Европейския съюз.

Това се случи след като премиерът Борис Джонсън поиска кралица Елизабет II да произнесе речта си, с която дава начало на новата парламентарна сесия, на 14 октомври, а тя се съгласи. Така народните представители няма да имат възможност да приемат законодателство, с което да спрат Брекзит без сделка.

Вероятно депутатите няма да имат време да внесат и гласуват вот на недоверие към кабинета на Джонсън, припомня Би Би Си. Те няма да могат и да гласуват ново споразумение за Брекзит, ако такова бъде договорено в последния момент.

Борис Джонсън пое ангажимент Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. В събота пък Гардиън разкри, че премиерът етърсил съвет от главния прокурор Джефри Кокс затова как може да замрази работата на парламента за 5 седмици.

Замразяването на работата на парламента, т.нар. пророгация, е остро критикувано, тъй като според противниците му по този начин народните представители няма да могат да бъдат част от отстояването на демокрацията в Обединеното кралство. Пророгацията е част от прерогативите на монарха. Практика е премиери да искат такава, за да отложат началото на парламентарна сесия, но никога досега за толкова дълъг период и с подобни мотиви.

Това е "оскърбление за конституцията", коментира председателят на Камарата на общините в парламента Джон Бъркоу. "Както и да е представено, искането за спиране на работата на парламента цели да спре депутатите да обсъждат Брекзит и да изпълнят задължението си да задават курса на страната", каза в рядко изявление председателят, който е член на партията на Джонсън.

В опит да предотвратят тежките последици, които биха настъпили при напускане без договорка с Брюксел, опозиционни партии, начело с лидера на лейбъристите Джереми Корбин, се събраха за да обсъдят евентуални действия, с които да спрат плана на министър-председателя по-рано днес. „Спирането на работата на парламента не е приемливо. Премиерът ни грабва демокрацията и я смачква, за да стигне до Брекзит без сделка“, каза той.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова народните представители да се обединят около спирането на плана, след като се завърнат от ваканцията си в парламента през следващата седмица. Според нея в противен случай сряда „наистина ще остане като черен в историята на демокрацията във Великобритания“.