Три минути: Тапиите по испански на Пламен Георгиев. Кошлуков сваля и "Нощни птици"

Искра Ангелова, водеща на "Нощни птици"

Добро утро,

Ето най-важното, което си струва да знаете към 8 часа тази сутрин:

  • Русия беше осъдена по делото "Магнитски"
  • Инцидентът в Архангелск най-вероятно е свързан с експлозия на ядрен реактор
  • Иван Костов очаква атаки от прокуратурата

Но първо за един въпрос от високо държавническо естество: дали новият консул във Валенсия говори поне някакъв испански? Този консул е Пламен Георгиев, човек с тераса и подадена оставка от шефското място в КПКОНПИ, който внезапно беше назначен на дипломатическа длъжност – без да има опит и при твърде ниско ниво на владеене на езика в страната, в която го изпращат: ниво А2. Би Ти Ви обръща специално внимание на езиковите умения на Георгиев. Поводът е публикация в "24 часа", от която става ясно, че новият консул има и друга тапия, в която нивото на испанския му е по-високо (В1). Кой ги издава тези тапии?

Магнитски, Архангелск, отнемане на деца

Дългоочаквано решение на съда в Страсбург: Русия беше осъдена по делото "Магнитски". Сергей Магнитски е адвокат, разкрил престъпна схема и подал сигнал в полицията. Резултатът е, че адвокатът е арестуван, измъчван и оставен да умре. Посмъртно той даде име на американски закон, който налага запор на имуществото на руски граждани, нарушаващи човешките права и не допуска влизането им на територията на САЩ.

Инцидентът от 8 август край руската военна база в Архангелск е оставил такива следи, че най-вероятно става дума за експлоадирал ядрен реактор, каза норвежки експерт по ядрена безопасност. А не на това, което казаха руските власти – те обясниха инцидента като "провален полеви тест с "изотопен източник на задвижване с ядрено гориво".

История с продължение: прокуратурата в Москва започна второ дело за отнемане на родителски права заради това, че двама съпрузи са отишли на протест с децата си. Следим темата.

Иван Костов, доплащането в болниците, БНТ

Бившият премиер Иван Костов очаква провокация от прокуратурата в разгара на местните избори тази есен, каза той самият по Би Ти Ви. Според него поводът е проверка на НАП, обект на която са той и съпругата му.

Да забраниш доплащането в болниците е решение с две характеристики: популистко е, а освен това и чука на отворена врата, понеже представлява забрана на нещо, което е забранено отдавна, казва Мария Чернева.

Предаването "Нощни птици" на БНТ ще слезе от екран, твърди вестник "Стандарт", като се позовава на свои източници в обществената телевизия. Предаването на Искра Ангелова се излъчва от години в петък вечер и среща публиката с хора на изкуството. В началото на кариерата си в БНТ генералният директор Емил Кошлуков беше демонстрирал нетърпимост към друго предаване с подобна насоченост – "Денят започва с култура". Вестник "Стандарт" твърди, че "Нощни птици" слиза от екран с аргумента, че е външна продукция, която излиза скъпо на БНТ. Само че това предаване е вътрешна продукция и не е известно да е скъпо. Нещо друго не е наред.

И няколко препоръки

Скандалът с Дарина Такова отмина, основният въпрос остана: как така в страна на толкова много световни оперни звезди, почти никоя от тях не преподава? Намираме клас на Райна Кабаиванска в частния НБУ. Но друго? Елица Симеонова припомня тук няколко срамни истории за таланти, оказали се недостойни за административните изисквания на местни журита и комисии.

80 години ни делят от един от най-позорните дни в историята на 20-и век – денят, в който нацистка Германия и Съветският съюз си стискат ръцете за подялба на Европа. Вижте архивните кадри от срещата на външните министри на двете страни – Рибентроп и Молотов. И припомнянето на историята, разбира се.