Три минути: Награда за заслуги към партията и държавата. И нов роман на Теодора Димова

Консулът на България за Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови, Пламен Георгиев

Добро утро. Най-важното днес:

- Пламен Георгиев отива във Валенсия

- “Росатом” иска да дойде в България

- Нов роман на Теодора Димова

Пламен Георгиев още не е получил заповедта за събаряне на незаконния навес на терасата си, но е получил нова работа. На тайно заседание на правителството миналия петък той е назначен за генерален консул на България във Валенсия. Пет дни по-рано Висшият съдебен съвет го възстанови като прокурор в Специализираната прокуратура. Преди това той подаде оставка от председателския пост на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Най-честите коментари в социалните мрежи са, че това напомня на практиката от времето на комунизма - когато наш другар допусне гаф, се изпраща на друга отговорна работа.

Има и други коментари - че Георгиев е бил конкурент на Иван Гешев за доверието на властта за следващ главен прокурор. Гешев е единствен кандидат и публикува концепцията си. Според нея, наблюдението на правосъдието от страна на Европейската комисия "пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост". Борис Митов откри и други интересни неща.

“Струма”, Борисов и тюлени

Автомагистрала “Струма” остава затворена в двете посоки край Дупница. Ако пътувате натам, предвидете време за обикаляне. Прокуратурата започна разследване на фирмата за вторични суровини, чиито отпадъци се подпалиха под магистралата. Има обгорели колони. В Дупница е обявено частично бедствено положение.

Премиерът Бойко Борисов поднови включванията на живо в профила си във Фейсбук. Той провери строителството на магистрала “Хемус” край Белокопитово. "Ще си понесат отговорност виновните за пожара. Има прокурори, да им повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги (магистралите - б.р.) пазя", каза Борисов.

Премиерът спомена думата “затвор” и за нападателите на заведението в София. Четирима вече са задържани, а МВР разпространи снимки на още двама, които издирва. Вижте ги, може да помогнете.

Делфинариумът във Варна си купил морски лъвове и тюлени. Законът обаче забранява използването им за представления. Трима депутати от ГЕРБ решават да помогнат и внасят поправка в Закона за защита на животните. Проблемът е, че това е направено тихомълком, без експертни становища и без мотиви.

А виждали ли сте пълна класна стая през август? Елица Симеонова разказва кои са учителите и кои са учениците, които са избрали да са заедно в лятната академия на “Заедно в час”.

“Северен поток 2” и АЕЦ “Белене”

Руската ядрена корпорация “Росатом“ е подала заявление за участие в процедурата за строителство на АЕЦ „Белене“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В понеделник изтича крайния срок за деклариране на интерес. Другият вероятен кандидат е Китайската национална ядрена корпорация.

В края на месеца Доналд Тръмп ще посети Полша и Дания. Основната му задача е да намери подкрепа за блокиране на руския проект “Северен поток 2”. Тод Принс от Радио Свободна Европа обяснява защо и припомня, че подобни задачи са си поставяли още Кенеди и Рейгън.

И две препоръки

“Смърт, смърт, смърт – това се думите, които масово отекват в първите седмици след преврата от 9 септември 1944 г. В компанията на три жени и едно дете и тежката им съдба ни поставя писателката Теодора Димова в новия си роман, „Поразените“ - още за новата книга има в “Площад Славейков”.

“Ливърпул” спечели за четвърти път Суперкупата на Европа, след като снощи в Истанбул победи “Челси” след дузпи с 5:4 (2:2). За първи път в историята на професионалния футбол жена ръководеше мач на толкова високо ниво. Главният съдия Стефани Фрапар е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.