Зад стените на изолираното кралство

Фотографът на Радио Свободна Европа Еймъс Чапъл посети Туркменистан през лятото на 2012 г. Тези снимки, някои от които не са публикувани досега, показват стряскащото и зрелищно лице на една от най-изолираните страни в света.

Тези близначки карат блъскащи се колички в търговски център в столицата Ашхабад.

Жена изстисква парцал, докато чисти плочките пред Сватбения дворец в Ашхабад.

Върху Сватбения дворец има стъклен глобус, върху който е опъната титаниева карта на Туркменистан. Има и портрет на президента Гурбангули Бердимухамедов.

Градинар с маска в близост до Сватбения дворец. Маската е за предпазване от слънцето. През лятото температурите в Туркменистан достигат до 50 градуса.

Приличаща на петролна сонда телефонна кабина в центъра на Ашхабад.

Гигантски термометър на кръгово кръстовище в Ашхабад. Екранът на преден план постоянно излъчва едни и същи кадри с лидера Гурбангули Бердимухамедов.

През 2019 г. Туркменистан е на последно място в класацията по свобода на словото на "Репортери без граници".

Портрет на Бердимухамедов на таблото в такси. Зъболекарят по образование ръководи един от най-потисническите режими в света и налага култ съм своята личност, точно както предшественика си Сапармурат Ниязов, Туркменбаши.

12-метрова златна статуя на Ниязов, ръководил бившата съветска република от 1990 до смъртта си в края на 2006 г.

Статуята на Ниязов на върха на Паметника на неутралитета. Тази структура бе в началото в центъра на Ашхабад, където златната статуя се въртеше винаги към слънцето.

Златни орнаменти по Паметника на неутралитета. През 2010 г. Бердимухамедов преправя паметника и го мести в покрайнините на града.

Златната статуя на Ниязов вече не се върти към слънцето.

Уличен чистач на празна магистрала на изхода на Ашхабад.

Жена се крие от буря заедно с дъщеря си.

Паметникът на конституцията (ляво) и Туркменистанската кула (горе дясно). 185-метровият паметник е най-високата структура в Туркменистан.

Гвардейци пред Паметника на конституцията. Както и около другите паметници и тук е празно.

Мъж излиза от сянката пред Паметника на конституцията.

Храсти в покрайнините на Ашхабад.

Една от 27-те статуи на древни туркменски воини около Паметника на независимостта.

Древният туркменски войн гледа към Ашхабад.

Един от малкото пешеходци по дългата 37 км "пътека на здравето" близо до Ашхабад.

Млада двойка излиза от културния и развлекателен център "Алем", върху който е най-голямото в света виенско колело на закрито.

Паметник на бившия президент Ниязов в Ашхабад. Провинцията на Туркменистан няма нищо общо със златото и мрамора в столицата.

Бедно село в пустинята на север от Ашхабад.

Две камили излизат от кошарата си в селото.

Фотографът Еймъс Чапъл на ръба на газовия кратер "Дарваза", който гори от 1970-те. Мястото е известно още като Портите на ада.

Шофьор на такси разглежда останките от руски изтребител МИГ в северен Туркменистан. Всичко, което е могло, вече е откраднато от самолета.

Туркменско момче пие вода в горещ юлски следобяд.